FOTO: Aj v Banskej Bystrici začalo astronomické leto a letný slnovrat

SPRÁVY
0 /

Vo štvrtok 21. júna presne o 12:07 hod. začalo u nás astronomické leto. Je to zároveň najdlhší deň v roku 2018, ktorý si treba užiť.

V tento deň sa naša planéta Zem počas svojho obehu okolo Slnka nachádza v polohe, keď sa Slnko premieta na oblohe v ekliptikálnej dĺžke 90 stupňov.

Letný slnovrat je okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka smerom na sever. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Raka a Slnko dosahuje na severnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom.

Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka  Slnko je najdlhšie nad obzorom. Na južnej pologuli nastane zimný slnovrat a tento deň je tam zasa najkratším v roku. Po letnom slnovrate sa na severnej pologuli dni začnú skracovať a na južnej pologuli naopak predlžovať.

Tradičným zvykom oslavy letného slnovratu sa na Slovensku stalo pálenie svätojánskych ohňov počas najkratšej noci roka resp. na Jána. Táto tradícia má pôvod v mytológii starých Slovanov.

Pozor na aktuálnu predpoveď počasia. Po horúčavách minulých dní by aj k nám mali prísť búrky so silným nárazovým dažďom. Napriek tomu prežite prvé letné dni v pohode.

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné