FOCUS: Najdôveryhodnejším slovenským politikom je premiér Peter Pellegrini

SPRÁVY
5 /

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil v dňoch 1. – 11. júna 2019 na 1017 respondentoch. Peter Pellegrini v ňom dosiahol 51,6 percenta. Za ním nasleduje novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová (49,4 percenta).

Bystričan Peter Pellegrini komentoval výsledky aktuálneho prieskumu slovami

„Ďakujem všetkým za dôveru. Vnímam to ako potvrdenie môjho presvedčenia, že politik má každé ráno vstávať s myšlienkou, čo konkrétne môže v ten deň urobiť pre ľudí. Budem vo svojej práci pre Slovensko pokračovať s o niečo väčším presvedčením, že tento prístup k riadeniu krajiny má zmysel.“

Prekvapením je tretie miesto bývalého ministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera (34,5), ktorý tesne predbehol  lídra strany Spolu Miroslava Beblavého (34,4 %).  Dosluhujúci prezident Andrej Kiska je až na piatom mieste s dôverou 31,9 percenta. Nedôveruje mu naopak vyše 64,2 percenta respondentov.

Kiskovi podpora mierne klesla. Oproti výsledkom z januára sa pred neho dostala novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v predchádzajúcom prieskume vôbec nefigurovala.

Podobnú úroveň dôvery a takisto aj nedôvery ako Kiska má aj šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár (31,8 %). O niečo horšie je na tom Richard Sulík na siedmom mieste (29 %) Za ním nasleduje šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban (28,3 %), ktorý je však pomerne novou tvárou v politike. To sa prejavuje aj na veľkej skupine ľudí, ktorí voči nemu nemajú vyhranený názor (vyše 27 percent).

Za ním nasledujú predsedovia strán v poradí Igor Matovič z OĽaNO (27,3 %), Andej Danko z SNS (25,8 %), Robert Fico zo Smeru (23,9 %), Alojz Hlina z KDH (23,5 %), Marian Kotleba z ĽSNS (23,3 %) a Béla Bugár z Most – Híd (23,1 %).

Najmenej dôveryhodným politikom je neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin. Neverí mu až 74,6 percenta opýtaných. Za ním nasleduje Béla Bugár (73,5 %), Marian Kotleba (72,4 %) a  Robert Fico (72,8 %)..

Zaujímavé je, že expremiér Robert Fico prehral súboj o dôveru so súčasným šéfom vlády Petrom Pellegrinim aj medzi voličmi Smeru. Ficovi medzi voličmi Smeru dôveruje 85 percent z nich, negatívne ho vníma 13 percent. Pellegrini sa teší až 93 – percentnej dôvere.

Zdroj: Focus a TASR, Foto: ilustračné