Dvojciferná inflácia a zdražovanie na vzostupe, hrozia občianske nepokoje a vláda sa na to iba prizerá

SPRÁVY
13 /

Štatistický úrad SR oznámil, že inflácia na Slovensku medziročne rástla už pätnásty mesiac za sebou a v apríli dosiahla úroveň 11,8 %. Všetko sa zdražuje a ľuďom sa čoraz ťažšie dýcha, vláda Eduarda Hegera má však iné starosti a stále rieši len svoje vnútorné problémy.

Prečo sa slovenská vláda nestará o vlastných občanov?  

Sme jedinou krajinou V4, ktorá ešte neprijala sociálne opatrenia na pomoc ľuďom v núdzi v dôsledku stúpajúcej inflácie a rapídneho zdražovania tovarov a služieb, čo spôsobuje prepad čoraz väčšej skupiny ľudí pod hranicu chudoby.

Podľa ŠÚ SR príjmovou chudobou bolo v roku 2021 ohrozených celkovo 12,3 percenta obyvateľov Slovenska. Znamená to, že ich príjmy boli nižšie ako vypočítaná národná hranica chudoby, čo sa týkalo 660 tisíc Slovákov a Sloveniek. Predpokladá sa, že toto číslo bude v roku 2022 ďalej rásť.

Preto je úplne nepochopiteľné, že súčasná slovenská vláda nerieši problémy tejto obrovskej skupiny ľudí, ak nerátame smiešny jednorazový 100 – eurový  príspevok pre vybrané skupiny obyvateľov ohrozené infláciou.

Zľava Igor Matovič a Eduard Heger

Zľava Igor Matovič a Eduard Heger

Najnovšie sa koaličná vláda v stredu nedohodla na ďalších sociálno – ekonomických opatreniach pre ľudí, takže o nich nemohol rozhodovať ani parlament a aktuálna schôdza NR SR bola prerušená na celý týždeň.

Nečudo, že sa búri opozícia, štrajkujú odborári, v štrajkovej pohotovosti sú lekári a zdravotníci spolu s učiteľmi, pripájajú sa dôchodcovia. Vláda prednostne rieši problémy vyplývajúce z vojnového konfliktu na Ukrajine, ale na vlastných občanov akoby jej nezostával čas, pretože sa zaoberá sama sebou a vlastnými spormi medzi koaličnými stranami.

Občania začínajú mať toho plné zuby. Tí, ktorí bývajú blízko hraníc so susedmi z V4, chodia nakupovať lacnejšie tovary do Maďarska, Poľska či Česka. Ale takto predsa nemôže vyzerať riešenie krízy na Slovensku!

Bývalý premiér a líder najsilnejšej opozičnej strany HLAS-SD Peter Pellegrini to vyjadril slovami:

Mesačné porovnanie

Podľa aktuálneho vyhodnotenia Štatistického úradu SR medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000. Jej aprílovú úroveň podporili naďalej najmä rastúce ceny potravín, palív a účtov za energie. Ceny však stúpali aj pri ostatných položkách, viac ako polovica z 12 odborov (výdavkových skupín domácností) dosiahla medziročný rast vyšší ako 7 %.

Medzimesačný rast cien v apríli 2022 dosiahol 1,5 %. Aktuálne tempo rastu cien bolo síce pomalšie ako počas marca, z dlhodobého hľadiska však patrí k vyšším. Medziročná hodnota inflácie poskočila na 11,8 %, v marci bola 10,4 % a vo februári 9 %.

Peter Visolajský s lekárskymi odbormi

Peter Visolajský s lekárskymi odbormi

Aktuálne na medzimesačnej úrovni rástli ceny v 10 spomedzi 12 odborov (výdavkových skupín domácností). Medzimesačne rástli najmä ceny potravín o 2,6 %. Najvýraznejší vplyv na rast v tomto segmente malo zvýšenie cien mäsa o 5,6 %, chleba a obilnín o 2,3 % a mlieka, syrov, vajec o 2 %. V porovnaní s vývojom v predošlých mesiacoch spomalil rast cien zeleniny na 2,9 %, naopak, rýchlejšie rástli ceny olejov a tukov o 3,3 % (z toho maslo o 3,5 %). Klesli iba ceny ovocia o 0,9 %.

V odbore bývanie a energie medzimesačne vzrástlo najmä imputované nájomné (zohľadňuje náklady na vlastné bývanie) o 2,3 %, vyššie ceny sa udržali aj za rôzne služby týkajúce sa obydlia. Z energií rástli hlavne ceny za pevné palivá o 1,4 %.

Z odboru dopravy sa na celkovom raste cien podpísali najmä drahšie pohonné hmoty o 3,5 %, nákup dopravných prostriedkov o 1 %. Vzrástli tiež aj ceny v reštauráciách a kaviarňach, osobnej starostlivosti či poistenia. Index spotrebiteľských cien sa v apríli oproti marcu zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v domácnostiach dôchodcov zhodne o 1,5 %, v nízkopríjmových domácnostiach o 1,4 %.

Richard Sulík

Richard Sulík

Medziročné porovnanie

Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. V medziročnom porovnaní výšku inflácie najviac ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 16,4 %, olejov a tukov o 29,8 %, zeleniny o 26,2 %. Spomedzi položiek, ktoré majú významnejší podiel vo výdavkoch domácností, sa pod aktuálne čísla podpísali aj drahšie mlieko, syry a vajcia o 13 %, ako aj mäso o 12 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko a šťavy.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 %. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom (aktuálne vyššie o 19,7 %), tak aj pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 19,2 %). Pri energiách (elektrina a plyn) sa stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára. V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá.

Parlament

Parlament

Pohonné hmoty mali medziročne vyššie ceny o 31,2 %. V porovnaní s aprílom 2021 sme si priplatili aj za stravovanie v reštauráciách a kaviarňach o 11,7 %, náklady na osobnú starostlivosť o 8,7 %, za ambulantné služby 7,1 %.

Index spotrebiteľských cien sa v apríli 2022 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 11,7 %, za domácnosti dôchodcov o 12,7 %.

V súhrne za štyri mesiace v roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 9,9 % (za domácnosti zamestnancov, za nízkopríjmové domácnosti zhodne o 9,8 %, za domácnosti dôchodcov o 10,7 %).

Pesimistické štatistické údaje a prognózy vývoja na rok 2022

Zdražovaniu čelíme už niekoľko mesiacov. Aj keď inflácia medziročne rastie už pätnásty mesiac za sebou, ceny idú hore najmä posledné týždne a očakáva sa ďalšia vlna zdražovania. Hlavným dôvodom je vojna na Ukrajine a z nej vyplývajúce hospodárske sankcie, ktoré majú negatívny dopad aj na slovenskú ekonomiku a každodenný život našich občanov.

Analytici očakávajú, tohtoročná miera inflácie bude ďalej rásť.  Eva Sadovská zo spoločnosti Wood & Company hovorí:

Hoci existujú obavy z ešte vyššej úrovne. Slováci si tak určite aj v nasledujúcich mesiacoch budú priplácať oproti vlaňajšku za potraviny, pohonné látky, energie, ale aj za stavebné materiály. Pravdupovediac, v žiadnej oblasti inflácie v najbližšom období neočakávame pokles cien oproti minulému roku.“

Z toho vyplýva, že aj v ďalších mesiacoch budeme musieť siahnuť do svojich peňaženiek, ktoré nie sú bezodné, ešte hlbšie. Otázka znie, že koľkí z nás to ustoja. Ak sa Hegerova vláda nedohodne na niečom rozumnom a nepomôže ľuďom prekonať túto neúnosnú sociálno – ekonomickú situáciu, reálne hrozí „chlebová“ revolúcia a nepokoje v uliciach našich miest…

Zdroj: (tom) a ŠÚ SR  , Foto: ilustračné