Druhý júlový víkend v Banskej Bystrici patrí parkouru

SPRÁVY
1 /

8. – 10.júla 2011 sa v parku pod Pamätníkom SNP a v športovej hale Športového gymnázia v Banskej Bystrici uskutoční prvýkrát na Slovensku PARKOUR MEETING BANSKÁ BYSTRICA.

parkour1Základom parkouru, ktorý vznikol v 80 – tych rokoch minulého storočia vo Francúzsku, je schopnosť dostať sa z bodu A do bodu B bezpečne, plynule a účinne, teda najefektívnejšie ako je to možné, jedine s využitím schopností vlastného tela. V prípade, že efektivita pohybu ustupuje efektnosti, napríklad využívaním akrobatických prvkov, akými sú aj saltá, hovorí sa o freerune. Ide teda o prekonávanie akýchkoľvek prekážok, ktoré sa vyskytujú okolo nás (stromy, kamene, zábradlia, múry…).

Parkour sa vo všeobecnosti nepovažuje za šport, ide skôr o nesúťažnú disciplínu, pretože jediným súperom sú traceurovi (človek, ktorý trénuje parkour) hranice jeho schopností, ktoré môže prekonávať jedine dôkladným fyzickým, kondičným a technickým tréningom. Práve takýto tréning sa uskutoční cez víkend v Banskej Bystrici. Bude to medzinárodné stretnutie traceurov a nadšencov tohto novodobého „fenoménu“, pod vedením svetoznámych traceurov z Poľska a Rakúska.

Organizátori tohto podujatia očakávajú, že do Banskej Bystrice by malo prísť 100 – 200 traceurov z celej Strednej Európy, najmä zo Slovenska, Česka, Poľska a Rakúska, na ktorých čaká rozcvička a tréning parkourových techník v parku pod Pamätníkom SNP a na prekážkach (kozy, švédske debne, žinenky, palety…) v športovej hale. Aktívne sa ho zúčastniť však môže každý, aj ľudia, ktorí sa parkouru doteraz nevenovali, pretože trénovať sa bude dať, podľa skúseností a schopností jednotlivcov, na rôznych stupňoch obtiažnosti. Podmienkou účasti je len oficiálna registrácia, o ktorej sa viac dočítate na stránke www.parkour.sk.

Program podujatia:

Piatok – 8.7.2011:
– individuálny príchod účastníkov do športovej haly (v poobedňajších hodinách)
– registrácia, návšteva mesta, workshop pre traceurov alebo premietanie parkourových videí

Sobota – 9.7.2011 (pre traceurov):
7:30 – budíček
8:00 – 9:00 – registrácia parkouristov, ktorí prídu až v sobotu
9:00 – 9:30 – presun do parku pod Pamätníkom SNP
9:30 – 12:00 – tréning v parku pod Pamätníkom SNP (aj pre verejnosť, alt. športová hala)
12:00 – 12:30 – presun do športovej haly
12:30 – 13:30 – väčšia prestávka na obed a workshopy
13:30 – 18:00 – tréning parkourových techník v športovej hale
18:00 – 20:00 – voľný program na spotoch
od 20:00 – relax a program podobný tomu piatkovému

Sobota – 9.7.2011 (pre verejnosť):
– rozcvička v parku pod Pamätníkom SNP (9:00 – 12:00)
– vstup do haly zdarma (12:00 – 20:00)
– sledovanie tréningu traceurov, krátke workshopy, infoletáky o parkoure, premietanie
parkourových videí, tombola s predmetmi od sponzorov

V nedeľu 10.7.2011 dopoludnia bude individuálny odchod účastníkov.

parkour-meeting

Zdroj: www.parkour.sk