Dočasná uzávera mosta v Iliaši

SPRÁVY
2 /

Mesto Banská Bystrica v zastúpení správcom miestnych komunikácií a v spolupráci so spoločnosťou MHRČ, s.r.o. bude od pondelka 9. decembra 2019 do piatka 13. decembra 2019 denne v čase od 8:00 hod. do 17:00 hod. realizovať nevyhnutnú opravu mosta ponad rieku Hron vedúceho zo Zvolenskej cesty do miestnej časti Iliaš, Banská Bystrica.

Nevyhnutná oprava

Hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová k uzávere mosta uviedla:

„Z uvedeného dôvodu bude most úplne uzatvorený pre motorovú dopravu. Chodcom, prípadne cyklistom, bude umožnený prechod po časti mosta vyhradenej pre chodcov. Motorová doprava v nevyhnutnej miere bude mať vytvorenú obchádzkovú trasu z mestskej časti Iliaš po účelovej nespevnenej komunikácii do obce Vlkanová a naopak.“

Linky MHD budú v týchto dňoch premávať len po zastávku „Iliaš, pri moste“. V prípade nevhodných poveternostných podmienok budú práce na oprave mosta prerušené, resp. presunuté, o čom bude mesto verejnosť včas informovať.

Pripravuje sa výstavba nového mosta

Obyvatelia mestskej časti Iliaš dlhodobo upozorňujú na katastrofálny stav jediného prístupu k ich domovom. Nevyhnutnú údržbu iliašskeho mosta zabezpečuje spravidla správca miestnych komunikácií.

Posledný riadny most cez rieku Hron do Iliaša v roku 1974 zničila povodeň a odvtedy dopravu do tejto mestskej časti riešili iba dočasné mostné konštrukcie. Od roku 2001 až dodnes je v prevádzke pontónový most s drevenou mostovkou.

Ten malo do roku 2017 v dlhodobom prenájme mesto od Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) za sumu 2 536 € mesačne. Samospráve hrozilo, že bude musieť tento starý most odkúpiť za viac ako 101 000 eur. Vedenie mesta iniciovalo stretnutia so SŠHR, v rámci ktorých sa podarilo vyrokovať výhodné podmienky. Spočívali v podpísaní darovacej zmluvy a bezodplatnom odovzdaní mosta do vlastníctva samosprávy. Následne sa mohli začať  reálne kroky k odstráneniu nevyhovujúceho dopravného prístupu do Iliaša.

Je zrejmé, že po štyridsiatich rokoch si tento provizórny most zaslúži výmenu. Preto vedenia mesta začalo vyvíjať kroky vedúce k výstavbe novej mostovej konštrukcie spĺňajúcej kritériá 21. storočia. Vlani  mestské zastupiteľstvo vyčlenilo na tento účel finančné prostriedky vo výške 1,6 milióna eur. Primátor Ján Nosko to komentoval slovami:

„Som presvedčený, že výmena mosta v Iliaši je krok nevyhnutný, aj keď finančne náročný. Napriek tomu, že ide o malú mestskú časť s nízkym počtom obyvateľov, viem, že naše rozhodnutie investovať do štyridsať rokov neriešeného problému je správne. Odhadovaný rozpočet nákladov na realizáciu stavby vrátane stavebného dozoru vyčíslili odborníci na 1 584 200 eur. Vďaka dobrému hospodáreniu sa nám financie na výmenu celého mosta podarilo vyčleniť z Fondu minulých rokov. Verím, že po ukončení všetkých procesov sa obyvatelia Iliaša konečne po viac dostanú komfortne k svojim domovom.“

Vzhľadom k rozsahu celej investičnej akcie bola kvalitná príprava veľmi náročná a zdĺhavá. Odborné útvary MsÚ museli pripraviť stovky strán dokumentácie a zmluvných podmienok tak, aby sa do budúcna minimalizoval vznik potenciálnych problémov a ťažkostí.

Výber dodávateľa projektu

Verejné obstarávanie na dodávateľa projektu  bolo vyhlásené 28. augusta 2017. Už len fakt, že sa realizovalo v troch kolách značí, že išlo z časového hľadiska o ťažký proces. Vysúťažený zhotoviteľ bude zodpovedný nielen za naprojektovanie, ale aj vybudovanie celého diela.  Suma celého projektu po verejnom obstarávaní je vo výške 1 407 780 eur.

Spracovanie projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie sa skomplikovalo z dôvodu elektrického vzdušného vedenia popri moste. Rokovania prebiehali so Stredoslovenskou energetikou, ktorá požadovala prekládku vzdušného vedenia. Bolo potrebné to technicky doriešiť a z toho dôvodu sa posunul termín odovzdania projektu

Po získaní právoplatného stavebné rozhodnutia bude môcť združenie firiem ESIN construction a.s. z Považskej Bystrica a prešovských firiem ISPRIM, s.r.o. a KOVOMONT – PO, s.r.o. začať s komplexnou výmenou starého nevyhovujúceho mosta za nový.

Ten má mať  dĺžku približne 42 metrov. Jeden jazdný pruh bude pre automobily a druhý pre cyklistov a chodcov. Projekt rešpektuje odporučenia pre prietok storočnej vody aj s požadovanou rezervou tak, ako sa uskutočňuje protipovodňové opatrenia Slovenský vodohospodársky podnik.

Práce na moste pokračujú

Mesto Banská Bystrica v zastúpení správcom miestnych komunikácií a v spolupráci so spoločnosťou MHRČ, s.r.o. bude od pondelka 16. decembra 2019 do štvrtka 19. decembra 2019 denne v čase od 08:00 do 17:00 hod. pokračovať v realizácii nevyhnutnej opravy mosta ponad rieku Hron vedúceho zo Zvolenskej cesty do miestnej časti Iliaš, Banská Bystrica.

Z uvedeného dôvodu bude most naďalej úplne uzatvorený pre motorovú dopravu. Chodcom, prípadne cyklistom, bude umožnený prechod po časti mosta vyhradenej pre chodcov. Motorová doprava v nevyhnutnej miere bude mať vytvorenú obchádzkovú trasu z MČ Iliaš po účelovej nespevnenej komunikácii do obce Vlkanová a naopak.

„Linky MHD budú v týchto dňoch premávať len po zastávku „Iliaš, pri moste“. V prípade nevhodných poveternostných podmienok budú práce na oprave mosta prerušené, resp. presunuté, o čom Vás budeme včas informovať,“

uviedla v piatok 13. decembra hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová.

.

Autor: (tom), Foto: ilustračné