V pondelok o štvrtej otvorene o extrémizme na Námestí SNP s osobnosťami

SPRÁVY
2 /

Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko, ktorá má za cieľ boj s extrémizmom a všetkými skrytými aj otvorenými formami nenávisti a neznášanlivosti šíriacimi sa na verejnosti či skryte na internete, organizuje v pondelok 22. mája 2017 o 16:00 hod. Koncert a diskusiu s významými osobnosťami nášho spoločenského života sa koná symbolicky na bystrickom Níámestí SNP priamo pod oknami Úradu BBSK

Hlavnými organizátormi sú novinár Andrej Bán a občiansky aktivista Michal Karako. Obaja majú svoje korene na strednom Slovensku a hrdo sa k nim hlásia. Cyklus týchto protiexttrémistickýv ch podujatí podujatí odštartovali pred rokom v Brezne a po Veľkom Krtíši, Dolnom Kubíne, Revúcej, Žiari nad Hronom, Ružomberku a Kežmarku zakotvia open air v našom meste pod Urpínom.

Hrať a spievať budú Katka Koščová a Neřež, ktorí sa na pódiu budú striedať s hercom a pesničkárom Mariánom Geišbergom. Hosťami a diskutujúcimi na pódiu budú: herečka Emília Vašáryová, preživší holokaust Eva Mosnáková, Pavel Traubner a Fedor Gál, šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný, etnologička SAV Monika Vrzgulová a historik UPN Patrik Dubovský, športovci Michal Handzuš a Matej Tóth, hudobníci a občianski aktivisti Michal Kaščák a Matúš Vallo. V záverečnej časti podujatia vystúpi prezident SR Andrej Kiska.

Obsahovou stránkou tejto občianskej iniciatívy je koncert a diskusia s verejne známymi osobnosťami na vyššie uvedené témy. Koncerty a diskusie sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivým regiónom Slovenska a akousi symbolickou podporou v tom, aby na nich „zodpovední“ ľudia mysleli a riešili konkrétne problémy v nich dlhodobo a adresne.

Diskusie sú tiež upozornením na to, že extrémisti stav slovenskej spoločnosti nezlepšia, naopak, šírením nenávisti vyvolávajú v ľuďoch negatívne emócie namiesto politiky vzájomnej pomoci a spoločného napredovania. Takisto upozorňujú na to, že extrémisti nemajú na zmenu v spoločnosti ani odborné a vzdelanosté vybavenie a konkrétne a zásadné riešenia a že ich niektoré názory do slušnej spoločnosti, napriek problémom s korupciou, nezamestnanosťou či zaostávaním regiónov a komunít nepatria, a musí sa proti nim zaujať jasný odmietavý postoj.

Pondelkový program je rozdelený na dopoludňajšie premietanie dokumentu a diskusiu so študentmi stredných škôl a podvečerné podujatie pre verejnosť na Námestí SNP. Študenti sa na svojom podujatí budú môcť zapojiť do diskusie voľne priamo na mikrofón alebo anonymne sms správami.

Verejnosť sa na podvečernom podujatí bude môcť takisto zapojiť priamo do diskusie na mikrofón. Všetci Bystričania sú vítaní. Podľa doterajších ohlasov by historické námestie malo byť plné.

plagat zabudnute slovensko

 

 

Zdroj: (tom) a Zabudnuté Slovensko, Foto: ilustračné