Radnica: Diskusia „O demokracii“ na podujatí Univerzita mestu – mesto univerzite

SPRÁVY
2 /

V pondelok   25. novembra 2019 o 17:00 hod.  v Cikkerovej sieni historickej Radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici pokračuje cyklus Univerzita mestu – mesto univerzite. Téma je demokracia.

Tento rok si pripomíname 30 rokov od Nežnej revolúcie, kedy si mladí ľudia naprieč celým vtedajším Československom vybojovali pokojnými protestmi zmenu režimu. Naše vlastné kľúče k slobode však teraz štrngajú o čosi tichšie aj kvôli fenoménom, akými sú kríza demokracie, vplyv dezinformácií na verejnú mienku, nárast populizmu, či moderné technológie a digitálne inovácie zasahujúce do volebných procesov.

Vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB Dana Straková hovorí:

„Debata O demokracii nebude len spomienkou na Nežnú revolúciu. Bude výzvou obrátenou smerom k budúcnosti a budeme spolu s našimi hosťami hľadať odpovede aj na aktuálne otázky.“  

Rastislav Káčer

Tými otázkami budú:

Dokážeme investovať do podpory kritického myslenia natoľko, že zmena bude citeľná? Prečo sa nám zdá, že pojem liberálna demokracia sa stále častejšie používa ako pejoratívne označenie? Čo sú najväčšími strašiakmi demokratického zriadenia v strednej Európe? Ako moderné technológie ovplyvňujú politiku a verejnú mienku?Vieme prostredníctvom aktívneho občianstva udržať stabilitu súčasného systému a nasmerovať ho k potrebnej reforme?

Radim Dvořák

Na podujatí, ktoré organizuje Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, budú debatovať hostia:

Rastislav Káčer, GLOBSEC

Radim Dvořák, Zastúpenie EK na Slovensku

Zuzana Števulová, Správna rada Slovenského národného strediska pre ľudské práva

Moderuje Lucia Husenicová z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB. Vstup je voľný.

Zuzana Števulová

Zdroj: Dana Straková, Foto: ilustračné