Ďalšia rana pre Bystricu – rušenie lôžok v Rooseveltke!

SPRÁVY
11 /

Banskú Bystricu stíha v posledných týždňoch jedna rana za druhou. Najnovšie údaje zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne hovoria o tom, že v banskobystrickej Rooseveltke sa zruší 98 nemocničných lôžok.

rooseveltkaMinister Ivan Uhliarik (KDH) v rámci aktuálnej reformy slovenského zdravotníctva navrhuje redukciu nemocničných lôžok v štátnych i neštátnych nemocniciach. Jediná koncová fakultná nemocnica v banskobystrickom kraji tak po porade ministerstva s najväčšou zdravotnou poisťovňou od začiatku júla príde o viac ako desať percent lôžok, celkom o 98. Na tie zdravotná poisťovňa už neuzavrie s Rooseveltkou zmluvu. Nefrologické a onkologické oddelenia sa zlúčia.

Doslova neuveriteľné je, ktorých oddelení sa má dotýkať „zásadná redukcia lôžok“. Ide o geriatriu, psychiatriu a oftalmológiu (očné). Teda oddelenia, ktoré majú každý mesiac najviac pacientov nielen z banskobystrického regiónu. Pritom z oficiálnych štatistík vyplýva, že Rooseveltka patrí medzi najviac vyťažené nemocnice na Slovensku.

Pre mesto Banská Bystrica a celý región to bude znamenať menej možností pre kvalitné liečenie zdravotne najviac zaťažených pacientov. Teda už nielen najvyššia nezamestnanosť a najnižší hospodársky rast, ale aj menšia zdravotná starostlivosť pre našich ľudí.

Geriatrické oddelenie pod vedením primárky MUDr. Kataríny Stracovej má v súčasnosti 45 lôžok, ktoré sú permanentne obsadené. Na uspokojenie požiadaviek stále sa zväčšujúceho počtu pacientov nad 65 rokov by potrebovali nielen nové lôžka, ale aj liečebňu pre dlhodobo chorých. Prípadné zrušenie lôžok bude znamenať kolaps geriatrie. Bystričania tak budú musieť umiestňovať geriatrických pacientov do Zvolena alebo dlhodobo chorých do Detvy, kde majú už teraz iba obmedzené podmienky. Niektorí starí ľudia možno chvíľu pobudnú niekde na internom, alebo budú doma čakať na konečné „božie vykúpenie“.

Psychiatrické oddelenie MUDr. Ludvíka Nábělka, PhD. má niečo cez 60 lôžok vrátane stacionáru v starej nemocnici a je jediným takýmto lôžkovým zariadením v banskobystrickom kraji. Čo bude s hospitalizovanými psychiatrickými pacientmi, ktorých počet každým rokom pribúda, nevedno.

Očná klinika pod vedením prednostky MUDr. Márie Molnárovej, PhD. patrí medzi špičkové zariadenia na Slovensku, kde vykonávajú tie najnáročnejšie oftalmologické operácie pre pacientov aj mimo nášho regiónu. Podľa návrhu redukcie prídu o veľkú časť zo súčasných necelých 60 lôžok. Pre pacientov tak bude k dispozícii zrejme len ambulancia alebo jednodňová chirurgia.

Podľa celkového počtu takmer sto lôžok to vyzerá tak, že niektoré z označených oddelení bez lôžok možno úplne skončia. Pravdou je, že aj v Bratislave, ale vzhľadom na počet nemocníc a obrovské regionálne rozdiely to pre náš kraj bude mať doslova zničujúce účinky.

Ako sa na Slovensku stalo zvykom, takéto dôležité informácie verejného záujmu našich občanov sa do poslednej chvíle utajujú a keď náhodou vyplávajú na povrch, zostane ticho. Dokonca občas i mediálne. Ibaže v tomto prípade už Bystričanom ide takpovediac o život!

Ale vadí to niekomu zo súčasných vedúcich predstaviteľov krajského mesta Banská Bystrica? Zdá sa, že okrem župana, opozičných poslancov a hŕstky ticho protestujúcich občanov ani nie. Zatiaľ…

Takto vyzerá návrh redukcie lôžok vo FNsP F.D.Roosevelta v B.Bystrici podľa ministerstva zdravotníctva SR a VšZP:

tabulka-rooseveltka

Zdroj: Bystricoviny.sk; www.nspbb.sk