Ďalší medzinárodný úspech Slovenska

SPRÁVY
0 /

Po úspešných stretnutiach predsedu vlády Petra Pellegriniho so svetovými lídrami v USA a Rusku, predsedaniu Miroslava Lajčáka OBSE a viacerých dôležitých krokoch na pôde EÚ dosiahlo Slovensko ďalší významný úspech na medzinárodnom poli. Európsky orgán práce (ELA) bude sídliť v Bratislave.

Úspech Slovenska v rámci EÚ

Vo štvrtok o tom rozhodla Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter.

Slovensko o sídlo ELA súperilo s Bulharskom, Lotyšskom a Cyprom. Spočiatku sa chceli o sídlo tejto inštitúcie uchádzať aj Rumunsko a Chorvátsko. Napokon sa presadila naša krajina s najlepšou ponukou.  Rezort práce má na sídlo ELA vytypovaný priestor v okolí autobusovej stanice a novej výstavby biznis centra na Landererovej ulici. Priestory pre agentúru budú k dispozícii od októbra 2019.

Európska agentúra práce  bude mať 140 zamestnancov

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. Hlavným poslaním inštitúcie bude zlepšiť implementáciu práva EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácie sociálneho zabezpečenia.

Poskytovať bude napríklad informácie občanom a podnikom o ich právach a povinnostiach pri mobilite, bude koordinovať spoluprácu medzi členskými štátmi, najmä pokiaľ ide o vykonávanie spoločných inšpekcií. Zároveň bude pôsobiť ako mediátor v cezhraničných sporoch medzi členskými štátmi.

ELA nebude mať nadriadenú pozíciu voči úradom práce, Inšpekcii práce či Sociálnej poisťovni. Plniť by mala pomocnú a koordinačnú činnosť. Záujemcom o prácu v zahraničí by mala poradiť, na čo majú právo a aké majú povinnosti. Určená bude aj pre zamestnávateľov cudzincov. Zriadenie agentúry by malo prebiehať postupne do roku 2023.

Odhaduje sa, že ročný rozpočet ELA sa bude pohybovať na úrovni 50 miliónov eur. Agentúra bude mať približne 140 zamestnancov, z toho 60 expertov, ktorých vyšlú členské štáty. Budú vykonávať aj úlohu národných styčných úradníkov.

Eurokomisárka pre zamestnanosť a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová spresnila, že s výberom prvých ľudí, ktorí prejdú z Bruselu do Bratislavy, začne Európska komisia v najbližších dňoch. 

Predseda vlády sa poďakoval ministrovi práce

Umiestnenie sídla ELA v Bratislave oceňuje aj premiér Peter Pellegrini:

„Získavame tak prvú európsku inštitúciu a považujem za obrovský úspech, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom kole. Veľká vďaka patrí ministrovi práce Jánovi Richterovi a jeho tímu, ktorý niekoľko mesiacov prezentoval Slovensko ako vhodnú krajinu pre sídlo tejto novovznikajúcej európskej agentúry. Rovnako sa chcem poďakovať aj rezortu zahraničných vecí a vôbec všetkým, ktorí odrobili kus poctivej roboty.“

Podľa premiéra to nebolo jednoduché:

„Sám som bol pri tomto úsilí od začiatku a takisto som svojich kolegov predsedov vlády na rôznych spoločných stretnutiach presviedčal o tom, že Slovensko je pre ELA výborná krajina. S príchodom takmer 150 špičkových európskych odborníkov a pravidelnými schôdzkami expertov na oblasť pracovného práva z celej Európy sa bezpochyby zvýši prestíž Bratislavy ako proeurópskeho hlavného mesta.“

Slovensko v boji o ELA ponúklo viaceré výhody. Medzi ne patrí dobrá dopravná infraštruktúra, medzinárodné vzdelávanie, ale aj skúsenosti s pracovným trhom a mobilitou.

Pre mňa je dôležité, že sme boli úspešní, že nám vyjadrila väčšina krajín podporu, s tým uznávajú aj doterajšiu prácu vlády, ako aj moje úsilie. Bol to piaty pokus, čo sa Slovensko uchádzalo o podporu nejakej európskej inštitúcie. Som presvedčený o tom, že toto je veľmi dôležitý krok. ELA je o budúcnosti EÚ. Mobilita pracovnej sily je niečo, s čím sa budeme stretávať,“

skonštatoval minister práce Ján Richter.

Zdroj: TASR, Foto: ilustračné