Cyrila Klementa strieda vo vedení RÚVZ BB Zora Kľocová Adamčáková

SPRÁVY
4 /

Profesor Cyril Klement k 31. máju 2020 končí vo funkcii regionálneho hygienika a generálneho tajomníka služobného úradu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici. Od 1. júna 2020 je poverená vedením  úradu MUDr. Zora Kľocová Adamčáková, PhD.

Prof. MUDr. Cyril Klement, CSc. viedol RÚVZ v Banskej Bystrici v rokoch 2009 – 2020, zároveň bol prodekanom pre praktickú výučbu na bystrickej Fakulte verejného zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity.

Má rozsiahlu prax a skúsenosti v oblasti mikrobiológie, biologických zbraní, pneumokokových infekcií a verejnozdravotníckej mikrobiológie. Zastupuje viac ako dvadsať rokov rezort zdravotníctva v problematike biologických zbraní doma aj v zahraničí. Je autorom a spoluautorom viac 150 vedeckých a odborných článkov, vysokoškolských učebníc a monografii.

„RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici zaznamenal pod jeho vedením rozvoj najmä v súvislosti s kreovaním národných referenčných centier (NRC) a špecializovaných pracovísk. K jestvujúcim 5 NRC zriadeným v rokoch 1996 – 2010, pribudli v rokoch 2010 – 2020 ďalšie tri NRC a 2 špecializované pracoviská,“

uvádza hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V tomto roku by malo pribudnúť NRC pre prírodné zdroje ionizujúceho žiarenia. V roku 2018 sa RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici stal aj výučbovým centrom Slovenskej zdravotníckej univerzity. Pravidelná a požadovaná je účasť vybraných pracovníkov ako zástupcov rezortu zdravotníctva na zahraničných podujatiach a na vedeckých konferenciách.

Excelentným príkladom spolupráce terénnych a laboratórnych oddelení bola „botulotoxínová kauza“, ktorá, aj keď prekvapujúco, sa uzavrela medzinárodným uznaním práce odborníkov tohto úradu. Dôkaz a medzinárodná verifikácia kmeňa Clostridium botulinum A3 Banská Bystrica ako nového subtypu potvrdilo, že úrady verejného zdravotníctva sa môžu porovnávať aj s medzinárodnými inštitúciami.

Vykonávaním funkcie regionálneho hygienika a generálneho tajomníka služobného úradu s účinnosťou od 1. 6. 2020 je poverená MUDr. Zora Kľocová Adamčáková, PhD. Má skúsenosti z klinickej medicíny, kde začínala ako sekundárna lekárka na geriatrii.

Na RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici pracovala na oddelení hygieny výživy, hygieny životného prostredia a zdravia a na oddelení podpory zdravia a výchovy k zdraviu, ktoré úspešne rozvíja.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné