COVID automat od 1. marca: Okres Banská Bystrica je stále v III. stupni varovania + nové vládne opatrenia

SPRÁVY
15 /

Podľa COVID automatu zostáva okres Banská Bystrica od 1. marca v bordovej farbe a III. stupni varovania ako doteraz. Od stredy 3. marca začnú platiť na celom území Slovenska prísnejšie pravidlá obmedzenia voľného pohybu osôb, ktoré prijala vláda SR v nedeľu na základe odporúčaní odborníkov.

Vláda prijala prísnejšie protipandemické opatrenia

Nové sprísnené opatrenia pri ďalšom obmedzení voľného pohybu budú platiť od stredy 3. marca. Respirátory budú povinné v obchodoch a hromadnej doprave od 8. marca. Od 15. marca ich budú musieť nosiť ľudia vo všetkých vnútorných priestoroch.

Opatrenia vyplývajú z uznesenia, ktoré v nedeľu schválila vláda. Cieľom nových protipandemických opatrení počas nasledujúcich troch týždňov je zníženie mobility, spomalenie šírenia infekcie, zamedzenie importu nových mutácií a zredukovanie nárastu hospitalizácií.

V prípade, že sa do 21. marca nedosiahne žiadaný efekt, pripraví sa zavedenie tvrdého obmedzenia pohybu, zastavenie výroby a uzavretie krajiny (tzv. lockdown).

V podstate vláda prijala opatrenia, ktoré vzišli z rokovaní predsedu vlády, ministrov zdravotníctva a vnútra či hlavného hygienika SR s odborníkmi, o ktorých sme Vás informovali v článku https://www.bystricoviny.sk/titulka/navrh-opatreni-o-ktorych-cele-dni-potajme-rokoval-premier-matovic-s-odbornikmi/ z 27. februára 2021.

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave budú povinné respirátory

V obchodoch a mestskej hromadnej doprave bude od 8. marca povinné nosenie respirátora FFP2. Vo všetkých interiéroch bude respirátor povinný od 15. marca. Opatrenie sa nevzťahuje na deti, ktoré používajú rúško.

Pozitívne testovaní nebudú môcť vychádzať z domu, môžu ísť len k lekárovi

Osoby pozitívne testované na ochorenie COVID-19 nebudú môcť chodiť do obchodu či vychádzať z domu na rôzne účely. Navštíviť budú môcť v odôvodnenom prípade iba lekára alebo lekáreň. Doterajšiu výnimku, ktorá im umožňovala napríklad vstup do potravín, by mal od 8. maca zrušiť hlavný hygienik SR.

Členovia domácnosti budú za dodržanie karantény dostávať príplatok

Pre všetkých členov domácnosti, ktorí musia byť v karanténe pre ochorenie COVID-19, sa zavedie COVID príplatok. Má motivovať ľudí striktne dodržiavať karanténu. Zvýši sa aj pandemická práceneschopnosť (PN) a ošetrenie člena rodiny (OČR).

Mobilita sa obmedzí, ruší sa výnimka na vychádzku do prírody mimo okres

Výnimka na vychádzky do prírody mimo okres sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy bude platiť možnosť vychádzok v rámci kraja a pre obyvateľov Košíc s možnosťou aj do okresu Košice-okolie. Platnosť všetkých výnimiek zo zákazu vychádzania sa obmedzí na čas od 5.00 do 20.00 h. Od 20.00 do 1.00 h bude zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

MŠ a 1. stupeň ZŠ budú otvorené pre deti rodičov, ktorí chodia do práce

Predškolská a školská dochádzka bude umožnená pre deti zamestnancov, ktorí musia chodiť do práce prezenčne. Ide o žiakov v materských školách (MŠ) a na prvom stupni základných škôl (ZŠ). Zamestnanci a žiaci sa budú testovať dvakrát do týždňa samotestami.

Týždenné sekvenovanie 500 náhodných pozitívnych vzoriek

Urýchlene by sa malo spustiť týždenné sekvenovanie minimálne 500 náhodne vybraných pozitívnych vzoriek ochorenia COVID-19. Raz za dva týždne by sa mali pretestovať všetky pozitívne vzorky na prítomnosť mutácií britského a juhoafrického variantu.

Sprísnenie kontroly na hraniciach

Medzi navrhnutými opatreniami je aj sprísnenie kontroly prechodu štátnych hraníc a registrácie v aplikácii e-hranica, zavedenie podmienky 72-hodinového negatívneho testu pre vstup na Slovensko pre pendlerov zo susedných krajín či zavedenie e-karantény do konca apríla. Tiež sa navrhuje zacieliť testovanie na koronavírus na osoby s príznakmi, osoby v ohniskách a potenciálnych ohniskách, ako napríklad na pracoviskách či v školách.

Zvýši sa počet kontrol príslušníkmi Policajného zboru a Ozbrojených síl SR

Na pomoc pri kontrolách vykonávaných príslušníkmi Policajného zboru budú nasadení príslušníci Ozbrojených síl SR. Budú spolupracovať pri kontrole dodržiavania opatrení a zabezpečenie dennej medializácie počtu vykonaných kontrol, udelených pokút a exemplárnych prípadov. Ďalším záväzkom je vyžadovanie striktného dodržiavania minimálnej plochy 15 m2 na jedného zákazníka v predajni.

Stratégia očkovania a COVID automat sa aktualizujú

Stratégia očkovania sa bude aktualizovať na základe dostupných dát z klinického skúšania. Obnoví sa aj COVID automat v súlade s prijatou stratégiou testovania a ďalšími opatreniami.

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu k 23. 2. 2021 (platné od 1. 3. 2021)

Regionálne indikátory pre jednotlivé okresy určujú podrobnejšie rozdelenie do stupňov, kde na základe COVID automatu platia od pondelka 1. marca 2021 pre výnimky zo zákazu vychádzania určené vládou SR rôzne intervaly testovania.

Okres Banská Bystrica zostáva aj tento týždeň v III. stupni varovania (bordová farba). Pre obyvateľov to znamená, že školy (materské, základné školy 1. stupeň, záverečné ročníky stredných škôl) môžu byť otvorené na základe odporučenia RÚVZ .

Platnosť testu na cestu do zamestnania a v ňom je 7 dní. Inak platia všetky  ostatné všeobecné protipandemické opatrenia, niektoré v súvislosti s obmedzením pohybu osôb  sa zmenia od stredy 3. marca 2021 podľa vládou prijatých sprísnených pravidiel..

Pre celé Slovensko bude aj v prvom marcovom týždni od 1. marca platiť štvrtý stupeň varovania podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATU. Na úrovni regiónov sa 20 okresov dostalo do IV. stupňa varovania (čierneho), v III. stupni – bordovom bude 53 okresov a v II. stupni – červenom bude šesť okresov.

COVID AUTOMAT – Alert systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrenia v závislosti od intenzity šírenia SARS-CoV-2 (Covid-19)

Čierna farba – IV. stupeň varovania ( 20 okresov):

Bánovce nad Bebravou, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca, Rožňava, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

Bordová farba – III. stupeň varovania (53 okresov):

Banská Bystrica,  Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V,  Brezno, Bytča, Čadca,  Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Komárno, Košice I – IV, Košice – okolie, Krupina, Kysucké Nové, Mesto, Levice,  Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Zámky, Pezinok, Poltár, Poprad, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves,  Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce

Červená farba – II. stupeň varovania (6 okresov):

Kežmarok, Námestovo,  Stará Ľubovňa,  Stropkov, Svidník, Tvrdošín

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné