COVID-19: Analytici potvrdili správnosť nastavených opatrení na Slovensku pri koronavíruse

SPRÁVY
0 /

Desať percent obyvateľov Slovenskej republiky sa môže o 110 dní (od 15. marca) nakaziť ochorením COVID-19 (koronavírus), ak sa zachovajú prísne opatrenia zavedené do 16. marca.

Analýza Inštitútu zdravotnej politiky

Vyplýva to z analýz Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) na Ministerstve zdravotníctva SR na základe matematického modelu, ktorý zároveň potvrdil správnosť nastavených opatrení. Bez prijatých opatrení by podľa tohto modelu mohlo byť na Slovensku nakazených koronavírusom už 26. deň až 40 percent populácie.

„Vďaka opatreniam, ktoré sa zaviedli od tohto týždňa, sme toho názoru, že sa výrazne dopomohlo k tomu, aby sa šírenie pozastavilo, resp. aby jeho nárast bol posunutý v čase a bol kontrolovanejší,“

uviedol riaditeľ IZP Martin Smatana.

Prevalencia ochorenia tak bude na vrchole práve v tento 110. deň. Podľa analytikov pri zachovaní súčasných opatrení by na 100. deň od 15. marca potrebovalo intenzívnu starostlivosť vyše 3 000 pacientov. 

„Kapacitne rátame, že bez obmedzení bude náš systém schopný zvládnuť 550 ventilovaných pacientov,“ 

uvádza štúdia, pričom vrchol kapacít zdravotníckeho vybavenia by mal nastať podľa modelu o 60 dní.

„Minimálne najbližšie dva mesiace, by sme mali mať minimálne z technologického hľadiska všetko, čo potrebujeme,“

predpokladá Smatana.

Platí to však len v prípade, ak sa neobjavia náhodné ohniská nákazy. Všetky predikcie vychádzajúce z modelu rátajú s tým, že súčasné opatrenia budú pokračovať. Analýza vychádza zo simulácie prenosu nového koronavírusu po Slovensku na základe migračných tokov medzi slovenskými obcami podľa modelu na základe článku z časopisu Nature.

IZP ešte očakáva dáta mobilných operátorov, s ktorými bude efektívnejšie merať mobilitu populácie. Model zároveň počíta s racionálnym správaním obyvateľstva a dodržiavaním povinnej karantény.

Ďalšie opatrenia počas núdzového stavu na Slovensku

Ústredný krízový štáb SR v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 rokoval o zavedení núdzového stavu nielen pre štátne nemocnice, ale aj pre súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Informoval o tom po rokovaní premiér Peter Pellegrini, poverený riadením Ministerstva zdravotníctva SR. V stredu bude o tomto kroku rozhodovať vláda, ktorá upravila viaceré opatrenia týkajúce sa zatvorených obchodných prevádzok a služieb:

– Okrem potravín, drogérií, lekární, predajní tlače, pôšt, bánk, čerpacích staníc, stravovacích prevádzok, veterinárnych ambulancií a obchodov s krmivom pre zvieratá môžu byť po novom otvorené aj práčovne a čistiarne odevov, autoservisy, pneuservisy a odťahové služby.

– Taxislužby môžu fungovať, no nie na prevoz osôb, ale len tovaru.

– Krízový štáb takisto odporúča samosprávam, prevádzkovateľom verejnej hromadnej dopravy, ako aj vlastníkom budov a prevádzok, aby zakázali vstup do ich priestorov bez ochranných rúšok, prípadne ich alternatívy, ktorá musí zakrývať nos a ústa.

Vláda je zároveň pripravená vyhlásiť núdzový stav na celom území. K tomu premiér Peter Pellegrini povedal:

„Zatiaľ sme to nechali v rovine odporúčaní, ak sa však ukáže, že to nestačí, sme pripravení sprísniť odporúčanie a upraviť aj slobody pohybu na nevyhnutné činnosti.“ 

Podľa informácií krízového štábu takmer tisíc Slovákov, ktorí sú v zahraničí, prejavilo záujem o návrat a pripravuje sa plán ich repatriácie. Naďalej platia ostatné zavedené opatrenia, ako povinná 14 – dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátili zo zahraničia. V prípade osôb, ktoré sa na Slovensko od 16. marca vracajú skupinovo z postihnutých oblastí, čaká 14 – dňová izolácia v zariadeniach ministerstva vnútra.

Zatvorené sú školy, voľnočasové zariadenia, pokračujú kontroly na hraniciach, malé hraničné priechody sú zatvorené, na Slovensko sa dostanú len osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku, či platným pasom. Zastavená je medzinárodná doprava a úrady fungujú v obmedzenom režime. Všetky informácie nújdete na https://www.korona.gov.sk/.

 

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR, Foto: ilustračné