Bývalý Dom kultúry je opäť v dražbe

SPRÁVY
19 /

Dražobníkom objektu je auctio s.r.o. z Nitry a dražba sa uskutoční v nitrianskom sídle spoločnosti v pondelok 3. decembra  2018 o 10:00 hod. Vyvolávacia cena je 5.392.000 €, dražobná zábezpeka 49.790,88 € s minimálnym prihodením 5.000 €.

Stav objektu

To sú základné údaje o právnom stave nehnuteľnosti Domu kultúry súp. č. 203 postaveného na pozemkoch parc. číslo 1204/25 (časť konkurznej podstaty úpadcu v II. rade) a 1204/45 (parcela vo vlastníctve Mesto Banská Bystrica – evidovaná na liste vlastníctva číslo 4073, kat. územie Banská Bystrica) v katastrálnom území krajského mesta Banská Bystrica, na Námestí slobody.

Objekt je päťpodlažný, s jedným podzemným podlažím a štyrmi výškovo rozdielne uskočenými nadzemnými podlažiami. Stavba je jedinečná, atypická, má pôdorysný obdĺžnikový tvar rozmerov cca 111,5 m x 44,5 m. V podzemnom podlaží sú priestory bývalých obslužných miestností a zariadení, skladov a bývalého divadla, v nadzemných podlažiach sú priestory bývalých miestností pre kultúru, prednášky, výuku a administratívu.

Podľa dražiteľa niektoré konštrukčné prvky a prevažná časť zariaďovacích predmetov sú najmä vandalizmom nadmieru poškodené. Uvedenie do prevádzkyschopného stavu by si vyžadovalo značné investície.

dom kultury4

Odložená dražba

Dražbu bývalého Domu kultúru ešte v apríli 2017 plánovala Profesionálna dražobná spoločnosť s vyvolávacou cenou 5,86 milióna eur. Tá sa však odložila z dôvodu vyhlásenia konkurzu na majetok dlžníka – majiteľa nehnuteľnosti Zvolenská investičná s.r.o. Okresným súdom v Žiline zo dňa 23. marca 2017.

Spoločnosť Zvolenská investičná s.r.o. zo skupiny VAV podnikateľa Petra Valacha najskôr 1. februára 2017 zmenila sídlo, ktoré sa presťahovalo z Banskej Bystrice do Žiliny. Potom na tamojší súd podala návrh na vyhlásenie konkurzu na svoj majetok z dôvodu predĺženia. Keďže súd konkurz vyhlásil skôr, ako začala dražba bývalého Domu kultúry, tak táto sa stala bezpredmetnou.

dom kultury

V praxi to znamenalo, že akýkoľvek predaj majetku dlžníka vrátane bývalého Domu kultúry sa mohol uskutočniť až po ukončení celého procesu konkurzného konania, ktoré viedol súdom určený správca.

Reálny záujem o kúpu bývalého Domu kultúru a jeho rekonštrukciu na Centrum kultúry a kreatívneho priemyslu z eurofondov prejavilo v tom čase prakticky len mesto Banská Bystrica. Aj keď sa v roku 2016 v prvej etape dražieb objavil istý súkromný záujemca, ktorý reagoval po znížení  vyvolávacej ceny 6 miliónov eur v prvom kole na 4,5 milión v kole druhom  ďalším znížením na 3,5 milióna eur, k predaju nehnuteľnosti nedošlo.

Mestské zastupiteľstvo koncom roka 2016 v rámci schvaľovania rozpočtu mesta na rok 2017 po dlhšej diskusii súhlasilo s možnosťou získania nehnuteľnosti bývalého Domu kultúry do vlastníctva mesta Banská Bystrica v rámcovej sume presahujúcej 3 milióny eur z úverových zdrojov.

dom kultury3

Primátor mesta Ján Nosko vtedy o možnosti kúpiť Dom kultúry a uskutočniť v ňom projekt nového Centra  kultúrneho a kreatívneho priemyslu povedal:

 „Pýtal som sa, či máme v tejto chvíli právo zabuchnúť dvere a povedať nie, keď ostatné krajské mestá pripravujú projekty na čerpanie eurofondov. Nášmu mestu sa takto otvára šanca získať tento objekt do vlastníctva  a následne sa uchádzať o prostriedky z EÚ na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Máme veľký potenciál kreatívnych mladých ľudí, ktorí možno preto odchádzajú z mesta, že tu nenachádzajú uplatnenie.“

Po vyhlásení konkurzu na majetok Zvolenskej investičnej s. r. o. sa však stalo odkupovanie bývalého Domu kultúry s jeho rekonštrukciou, ktorej výška sa odhadovala na cca 20 miliónov eur, nereálne. Nikto nevedel povedať, koľko bude tento proces trvať. Preto sa mesto rozhodlo umiestniť budúce Centrum kultúrneho kreatívneho priemyslu do objektu bývalej ZŠ Magurská v Rudovej – Sásovej.

dom kultury5

Chátrajúca nehnuteľnosť blízko centra mesta

Dom kultúry slúžil Banskobystričanom od roku 1979. V roku 2007 ho od Odborového zväzu KOVO, ktorý napreik záujmu nepredal objekt mestu na čele s dlhoročným prezidentom KOZ Ivanom saktorom,  kúpila spoločnosť VAV invest s. r. o. Tá túto nehnuteľnosť neskôr previedla na svoju dcérsku spoločnosť Zvolenská investičná, s. r. o. Okrem hlavnej budovy však zostali zložité  aj vlastnícke vzťahy k pozemkom pod budovou.

Podľa pôvodných plánov súkromného investora tu malo vyrásť moderné kultúrne centrum Europa Culture Center. Tento investičný zámer sa ani vypracovaní urbanistickej štúdie napokon neuskutočnil.

dom kultury bb1

Ešte v roku 2011 sa o možnej kúpe Domu kultúry mestom hovorilo na mestskom zastupiteľstve, ibaže rokovania kvôli vysokej cene stroskotali. Napokon sa majiteľ objektu dostal do konkurzu a na jeho majetok bola vyhlásená dražba, ktorá bude pokračovať začiatkom decembra tohto roku s nejasným koncom.

Architekti usilujú o zápis Domu kultúry medzi kultúrne pamiatky     

Autorom domu kultúry je  architekt Jozef Chrobák Spolok architektov Slovenska navrhol zapísať túto stavbu medzi národné kultúrne pamiatky. Podľa viceprezidenta Spolku architektov Slovenska v Banskej Bystrici Igora teplana je Dom kultúry pozoruhodnou stavbou modernej architektúry, ktorá si zaslúži pamiatkovú ochranu.

dom kultury2

Podklady k zápisu vypracoval Krajský pamiatkový úrad v Banskej Bystrici. Podľa riaditeľky Zuzany Klasovej rozhodnutie môže urobiť Pamiatkový úrad SR, avšak celý proces sa skomplikoval konkurzným konaním na tento objekt.

Osud bývalého Domu kultúry je nejasný. Zatiaľ o tento objekt veľký záujem nie je. Pokiaľ neklesne dražobná cena na výrazne nižšiu hodnotu, iba ťažko sa bude hľadať jeho nový majiteľ resp. investor. Taká je aj pozícia mesta, hoci má záujem o vybudovanie väčšej multifunkčnej haly na svojom území.

dom kultury1

Vzhľadom na pokročilú dobu táto stavba nevyhovuje súčasných technickým nárokom na moderné budovy a zrejme už ani účelu, pre ktorý bola vybudovaná. Zo strany stavebných podnikateľov sa ozývajú hlasy, že rekonštrukcia by bola veľmi náročná, nový investor by pravdepodobne tento objekt zbúral a na jeho mieste postavil od základov niečo iné s novou dispozíciou.

Na druhej strane sú tu miestni architekti s pamiatkármi, ktorí by chceli zachovať bývalý Dom kultúry ako kultúrnu pamiatku. Aj to by si však vyžiadalo nemalé financie na uvedenie stavby do pôvodného technického stavu s vdýchnutím nového života do nej. Všetko je otvorené.

V každom prípade by bolo úspechom, keby tak ako v prípade „jamy“ pred mestským úradom získal bývalý Dom kultúry svojho pána, ktorý sa oň postará…

 

Autor: (tom), Foto: archív a ilustračné