Bystricou sa valí podivné mediálne ticho

SPRÁVY
23 /

Počujete to ticho, ktoré až na pár výnimiek zavládlo v banskobystrických médiách po rozhodnutí ministerstva financií o presťahovaní Daňového riaditeľstva SR z Banskej Bystrice do Bratislavy? Viac ako týždeň po tomto, pre naše mesto zjavne diskriminačnom vládnom rozhodnutí, okrem Bystricovín a televízie TA3 nikto z miestnych a regionálnych novinárov o tom neinformuje!

ticho1Kladieme si otázku, prečo to tak je? Vyjadrenia typu „počkáme si na oficiálne stanovisko Daňového riaditeľstva SR“ sú v tejto dôležitej veci verejného záujmu a vážnosti problému pre Banskobystričanov doslova smiešne a alibistické. Veď keď to bude „oficiálne“, tak nejaké reakcie a vyjadrenia ex post už budú nanič a prestíž mesta pod Urpínom definitívne fuč.

Akoby u väčšiny miestnych novinárov fungovala akási autocenzúra. Akoby sa skrývala za strach z toho, čo povedia ich šéfovia v centrálach tlačených a elektronických médií, keď napíšu alebo povedia niečo zlé na adresu súčasnej moci na celoštátnej či miestnej úrovni.

Tak to totiž vyzerá, pretože inak sa toto nepochopiteľné „mlčanie jahniat“ dá iba ťažko logicky vysvetliť. Na našom portáli, popri názoroch redakcie, dostali priestor na vyjadrenie všetci relevantní politici z Banskej Bystrice, ktorí k tejto veci majú čo povedať. Oslovili sme primátora mesta, župana a poslancov NR SR za mesto Banská Bystrica, ktorí o sťahovaní centrálneho úradu z vlastného mesta budú hlasovať v parlamente. Výsledkom je, že jasne sa vyjadrili iba opoziční politici, poslanec NR SR Peter Pelegrini a župan Vladimír Maňka, obaja zo Smeru.

Koaliční poslanci NR SR Jana Dubovcová (SDKÚ-DS) a Peter Muránsky (KDH) mlčia, podobne ako spomínaní miestni novinári (okrem Martina Dušičku z TA3). Hovorkyňa primátora Gogolu najskôr oznámila, že pán primátor sa vyjadrí až po oficiálnom stanovisku Daňového riaditeľstva. Potom prišla informácia, že sa v najbližších dňoch stretne s ministrom financií Miklošom. Dá sa predpokladať, že jeho štvrtkové „barbakanové“ stretnutie s premiérkou Radičovou v Hyde Parku bolo iba zábavné a nie pracovné. Mimochodom o podobných marketingových akciách je v miestnych či regionálnych médiách informácií habadej…

Slová ministra financií Ivana Mikloša vyslovené 8.júna 2011 niečo po 15:30 hodine na bratislavskej tlačovke po zasadnutí vlády o budúcnosti Daňového riaditeľstva SR, ktoré sa v rámci reformy správy daní, poplatkov a ciel presťahuje do Bratislavy sťaby nový centrálny úrad finančnej správy, boli jasnejšie, ako slnko na modrej oblohe. Aj tie o tom, že „…považujeme alokovanie Daňového riaditeľstva SR do Banskej Bystrice za niečo, čo sa neukázalo byť ani efektívne, ani funkčné“. Doteraz visia v archíve na www.ta3.com .

To po prvýkrát v histórii povedal minister financií na adresu svojho úradu sídliaceho v meste pod Urpínom už druhé desaťročie, v ktorom pracuje okolo 600 odborných zamestnancov (v drvivej väčšine Banskobystričanov) v budove, ktorej komplexná rekonštrukcia za 2,6 milióna eur sa práve dokončuje. Pre mesto Banská Bystrica niečo nepredstaviteľné, pre miestnych koaličných politikov a sympatizujúcich novinárov hodné mlčania. Je to možné?

Jeden z miestnych novinárov, skutočná osobnosť, dnes pôsobiaci na voľnej nohe, to chápe, ale je mu z toho nanič. V médiách prežil pražskú jar a normalizáciu po roku 1968, potom aj kúsok slobody po novembri 1989. Považuje to za pravdivý obraz stavu súčasných médií v rukách ich majiteľov, kde regionálni a miestni novinári sú poslednými ohnivkami v reťazci, ktorí jednoducho musia poslúchať. Medzi nimi ťažko hľadať nejakých odvážlivcov, ktorí pôjdu na koreň veci v štýle „padni komu padni“. Niečo na tom bude.

Zdroj: Bystricoviny.sk