Bystrický Podnik medzitrhu práce pomáha Rómom a ďalším sociálnym skupinám ľudí

SPRÁVY
0 /

Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o. pomáha Rómom a ďalším skupinám ohrozeným sociálnym vylúčením a chudobou. Projekt zameraný na zlepšenie postavenia zraniteľných skupín v spoločnosti.

Prioritou Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o. je poskytovanie spoločensky prospešných služieb vo verejnom záujme s cieľom vytvárať vhodné podmienky pre zraniteľné skupiny osôb a umožniť im získavať pracovné zručnosti a reálne pracovné skúsenosti prepojené s aktivitami zameranými na osobnostný rozvoj v dočasnom zamestnaní.

Nezisková organizácia zriadená Mestom Banská Bystrica od mája 2019 realizuje projekt „Príležitosť získať prácu“, ktorý je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Jeho hlavným cieľom je prispieť k zvýšeniu zamestnateľnosti a zamestnanosti rómskej komunity žijúcej v meste Banská Bystrica prostredníctvom ich podpory motivácie a aktivácie hľadať si zamestnanie, ako aj prostredníctvom vytvorenia podmienok získať alebo obnoviť pracovné návyky a zručnosti priamo v praxi.

„Podniku medzitrhu práce sa v rámci realizácie projektu podarilo zriadiť Centrum praktického výcviku ako stáleho kontaktného bodu, v ktorom 15 zraniteľných osôb bez dostatočných pracovných návykov a zručností našlo miesto, kde majú vytvorené vhodné podmienky na vykonávanie zapracovania priamo v praxi s cieľom získavať a prehlbovať praktické skúsenosti nevyhnutné pre potreby trhu práce,“

hovorí Milena Maková, riaditeľka Podniku medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o.

Zapracovanie zraniteľných osôb je vykonávané pod odborným dohľadom mentora, ktorý im priebežne poskytuje teoretické informácie a následne praktické zaškolenie pri manipulácii so záhradnou technikou a ostatným elektrickým stavebným náradím.

Zapracovanie je v súčasnosti zamerané na letnú údržbu, tzn. ľudia zapojení do projektu získavajú pracovné skúsenosti v oblasti údržby verejnej zelene (kosenie trávnatých plôch), údržby spevnených plôch (kladenie zámkovej dlažby) a údržby dopravných zariadení (odstránenie hrdze, starých náterov a natieranie zábradlí).

„Okrem možnosti zapracovania zapojení Rómovia a ďalší ľudia ohrození sociálnym vylúčením a chudobou sa zúčastňujú individuálneho a skupinového poradenstva a tréningov, cieľom ktorých je podpora rozvoja ich osobnosti a aktivizácia s cieľom získať a rozvíjať základné sociálne a kľúčové zručnosti a zvýšenie motivácie k ich proaktívnemu prístupu a v neposlednom rade hľadanie zamestnania, v ktorom by naplno uplatnili svoje silné stránky, záujmy, potreby a zručnosti,“

dodáva Maková.

Vedenie podniku je presvedčené o tom, že úspešnou realizáciou projektu podnik medzitrhu práce dosiahne naplnenie celkového cieľa programu ACF – Slovakia, ktorým je posilnenie občianskej spoločnosti, aktívneho občianstva a postavenia zraniteľných skupín. Podnik medzitrhu práce – Šanca pre všetkých, n.o.

Zdroj: Šanca pre všetkých, Foto: ilustračné