Bystrické trojičky sa napokon dočkali pomoci

TÉMA TÝŽDŇA
12 /

Foto: il.; Zdroj: trojicky.sk

Bystrické trojičky Emília, Nikolka a Simonka, ktoré sa narodili 8.januára 2014 v Rooseveltovej nemocnici rodine Sabackých, vyvolali obrovský záujem verejnosti. Ľudia prichádzajú s konkrétnou pomocou. Začali s ňou poslanci mestského zastupiteľstva a pokračuje v nej Občianske združenie „Za krajšiu Banskú Bystricu“.

S kolegom poslancom Milanom Smädom sme cez Občianske združenie Za krajšiu Banskú Bystricu v našom volebnom obvode založili verejnú zbierku na pomoc rodine trojičiek Sabackých z Iliaša. Ľudia im môžu pomôcť zaslaním akéhokoľvek finančného obnosu na účet č. 4015847317/7500 v ČSOB, variabilný symbol:3, účel platby: trojičky s prípadným menom darcu. Vyzbierané finančné prostriedky budú slúžiť výhradne na pomoc pri starostlivosti rodiny o trojičky a naše občianske združenie transparentne zverejní každé ich použitie,“ povedal pre náš portál banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper, ktorý sa ako prvý spojil s rodinou trojičiek a  informoval o ich narodení.

Minulý týždeň po zverejnení článku o trojičkách Sabackých okamžite zareagovali  konkrétnou pomocou aj poslanci mestského zastupiteľstva z klubu SMER-SD.

„Ako matku ma príbeh novonarodených bystrických trojičiek úprimne zaujal a vidiac problémy mladej rodiny, ktoré nastali, sme sa s poslancami nášho klubu rozhodli osobne prispieť na základné veci pre rodinu finančne i materiálne, čo postupne odovzdávame oteckovi pánu Sabackému. Zároveň bude tejto rodine bezodkladne poskytnuté všetko potrebné zo strany štátnych úradov v rámci platných zákonov SR,“

uviedla poslankyňa Ľubica Laššáková.

Otca trojičiek Jána Sabackého takáto nezištná pomoc potešila:

„Manželka Alexandra je po ťažkom pôrode ešte v nemocnici, ale už v poriadku aj s dcérkami. Nečakal som, že nám každý bude dávať niečo zadarmo. Vidiac, čo nás čaká, som začal mať z toho obavy, lebo okrem poslancov sa o nás nikto nezaujímal. Aj za  manželku ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodli nám pomôcť.“

Mestskí poslanci nezostanú iba pri verejnej zbierke. Ako nás informoval Igor Kašper,  po dohode s poslancami najsilnejšieho klubu na najbližšom zastupiteľstve 11. februára  navrhnú vzdanie sa svojich odmien za zasadnutie v prospech rodiny Sabackých.

„Keďže v Radvani žije aj rodina Kováčikovcov, ktorým sa v roku 2009 tiež narodili trojičky, chceme navrhnúť nové nariadenie, na základe ktorého by mesto finančne prispelo takýmto rodinám konkrétnou sumou aj spätne,“

dodal Kašper.

Do redakcie sme dostali aj stanovisko mesta Banská Bystrica od hovorkyne primátora Martiny Kanisovej, v ktorom sa okrem iného uvádza:

„S pánom Sabackým komunikovala vedúca odboru sociálnych vecí na MsÚ. Na stretnutí mu predostrela možnosti pomoci, ktorú mesto v takýchto prípadoch môže poskytnúť. Podrobným preskúmaním tohto prípadu chceme využiť všetky dostupné spôsoby pomoci. Po predložení potrebných dokumentov, ktoré sú podľa zákona nevyhnutné, posúdi primátor mesta aj iné riešenia, ktoré je možné v tomto prípade uplatniť.“

Vzhľadom k tomu, že slovenské banky od 1.februára 2014 prechádzajú na jednotný systém platieb SEPA v rámci EÚ, pri poukazovaní peňazí do verejnej zbierky pre bystrické trojičky na účet OZ Za krajšiu Banskú Bystricu bude pre právnické osoby (firmy) potrebné uvádzať číslo účtu v tvare IBAN: SK09 7500 0000 0040 1584 7317, BIC (SWIFT): CEKOSKBX.

Zdroj: Bystricoviny.sk