Bystričania môžu hlasovaním rozhodnúť o projektoch z Participatívneho rozpočtu

SPRÁVY
4 /

Mesto Banská Bystrica tohto roku vyčlenilo zo svojho rozpočtu 40 000 eur na projekty, o ktorých môžu v hlasovaní rozhodnúť obyvatelia nášho mesta. Celkom 16 návrhov projektov sa uchádza o zaradenie do Participatívneho rozpočtu mesta na rok 2019.

Projekt 75 líp k výročiu SNP

O ich presadení a zaradení do realizácie môžu rozhodnúť obyvatelia nášho mesta svojim hlasovaním do 18. apríla v Klientskom centre mestského úradu. Presný zoznam  ako i ciele projektov a ich obsahové zameranie si môžete pozrieť na stránke mesta www.banskabystrica.sk alebo na stránke www.utopia.sk.

My sme sa pozreli bližšie na jeden z projektov, ktorým sa uchádza o priazeň obyvateľov nášho mesta predseda občianskeho združenia New Faces Vladimír Ivan. Uvedené občianske združenie má v Banskej Bystrici už viac ako 13 – ročnú tradíciu a sú za ním zakcie ako vybudovanie športovej arény New Faces pre širokú verejnosť v Mestskom parku, Kvapka krvi, tradične každoročne organizovaný turnaj v malom futbale Štefan Cup, charitatívne akcie na pomoc detským onkologickým pacientom v Rooseveltovej nemocnici a ďalšie.

Predložený projekt má názov „75 líp k výročiu SNP  (stromy Povstania)“. V rámci neho plánujú členovia tohto združenia pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania, ktoré si pripomenieme tohto roku, vysadiť 75 líp.

„Je dôležité, aby odkaz Slovenského národného povstania išiel z generácie na generáciu a výsadbou stromov Povstania, ktoré budú našou symbolikou pripomínajúcou historické udalosti a okolnosti, sa niesol odkaz pre nasledujúce generácie, ktoré budú navždy pripomínať historické udalosti našich dejín a rozšíria i mestskú zeleň,“

hovorí predseda OZ New Faces Vladimír Ivan.

lipa3

Prečo výsadba stromov?

Stromy:

  1. Filtrujú ovzdušie ,zachytávajú predovšetkým jedovatý prízemný ozón a jemný poletový prach ktorý na seba viaže rad toxických látok, oxidy síry a dusíka, oxid uhoľnatý a ďalšie látky
  2. Zlepšujú kvalitu ovzdušia. Zvlhčujú vzduch a tým zlepšujú jeho kvalitu z hľadiska ľudského zdravia.
  3. Vyrovnávajú teplotné rozdiely. Vysadené v blízkosti budov bránia vysokým tepelným stratám, pretože zmierňujú prúdenie studeného vzduchu a v lete naopak ochladzujú   svoje okolie.
  4. Vytvárajú kyslík. Jeden strom dokáže vyrobiť také množstvo kyslíka, ktoré by teoreticky pokrylo potrebu dýchania 10 ľudí.
  5. Pohlcujú hluk a fungujú ako protihluková bariéra. Vďaka členitému terénnemu povrchu môžu na frekventovaných uliciach znížiť hluk na prijateľnú mieru.

Výsadbu stromov plánuje občianske združenie New Faces realizovať v rámci celého mesta. V prípade úspešnosti predloženého projektu každý strom by mali vysádzať dobrovoľníci v troj  –  štvorčlenných tímoch.

Účasť na výsadbe stromov už prisľúbili významné osobnosti nášho mesta z oblasti športu, kultúry, zástupcovia akademickej obce z UMB, podnikateľskej sféry ako aj primátor a viceprimátori  nášho mesta so svojimi spolupracovníkmi.

V prípade záujmu podieľať sa na uvedenej výsadbe sa môžete prihlásiť emailom aj Vy na adrese vladimír.ivan@newfaces.sk. Na základe komunikácie s odborníkmi na výsadbu je navrhovaný projekt udržateľný desiatky rokov bez potrebnej nákladnej údržby.

lipa1

Autor: (dem), Foto: ilustračné