Bystričan Martin Klus sa na poslednú chvíľu stal podpredsedom NR SR

SPRÁVY
1 /

Národná rada SR si tento týždeň zvolila nového podpredsedu, ktorým sa stal Bystričan Martin Klus zo Slobody a Solidarity. Táto funkcia zostala uvoľnená po nástupe Lucie Nicholsonovej (SaS) do Európskeho parlamentu a jej odchode do Bruselu.

V stredajšom hlasovaní podporilo Klusa 93 poslancov, proti ich bolo 21. Ukončila sa tak menšia anabáza v slovenskom parlamente, ktorá vznikla po nezvolení kandidáta SaS Ľubomíra Galka na septembrovej schôdzi.

Medzitým došlo k rozčesnutiu SaS odchodom tzv. Demokratického jadra z tejto strany, ku ktorému okrem Ľubomíra Galka či Jany Kiššovej patrili aj ďalší poslanci NR SR vrátane Bystričana Miroslava Ivana. Martin Klus zostal v krídle Richarda Sulíka a stal sa predsedom okliešteného poslaneckého klubu SaS miesto Natálie Blahovej, ktorú vylúčili zo strany.

Teraz,  krátko pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do nej vstúpi Martin Klus, ktorý bol doposiaľ spolupracovníkom SaS a jej tímlídrom pre zahraničnú politiku a politický systém.

Martin Klus je zároveň poslancom mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Stal sa ním v komunálnych voľbách v roku 2010 ako nezávislý kandidát – politológ pod heslom „Prvé mesto bez vplyvu politických strán. Krátko po voľbách však reagoval na ponuku Richarda Sulíka a súhlasil s prechodom  „od teoretických k praktickým krokom v politike“.

Ako čerstvý prorektor UMB vtedy Klus vyhlásil:

„SaS ma zaujala odborne, pretože vždy mala odborne pripravený program. Dokážeme jasne oddeliť aktivity, ktoré súvisia so SaS a prorektorskou činnosťou.“

Netrvalo dlho a Martin Klus, ako politik – nestraník za SaS, sa vzdal funkcie prorektora. V mestskom zastupiteľstve pôsobil ako člen Klubu nezávislých poslancov aj po svojom opätovnom zvolení v roku 2014, po roku 2018 sa stal predsedom poslaneckého klubu Banskobystrická pravica.

V roku 2016 Klus kandidoval v parlamentných voľbách na kandidátnej listine SaS a stal sa poslancom NR SR. V roku 2017 ako nezávislý s podporou  SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a OKS kandidoval na post predsedu BBSK, ale tesne pred voľbami sa vzdal v prospech Jána Luntera.

Autor: (tom), Foto: ilustračné