V Bratislavskom kraji je priemerná mzda 1 336 eur, v našom 878 eur

SPRÁVY
1 /

Priemerná mzda v hrubom na Slovensku v roku 2018 po prvýkrát prekročila hranicu tisíc eur. Mzdy Slovákov rástli pomalšie ako v roku 2017.

Nárast priemerných miezd

Podľa analýzy mzdového portálu Platy.sk je to v porovnaní s minulosťou druhý najvyšší rast.  Medziročne narástli mzdy v priemere o 55 eur v hrubom. V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná základná mzda 1035 eur. Oproti roku 2017 je to nárast o 5,6 percenta.

Desať percent Slovákov má mzdu nižšiu ako 605 eur v hrubom. Naopak, najlepšie platená desatina ľudí na Slovensku zarába lepšie ako 1648 eur v hrubom. Od 1. januára 2019 sa minimálna mzda zvyšuje zo 480 € na 520 €.

mzdy2

Mzdy v krajoch

Medziročne rástli mzdy najviac v Trenčianskom a Žilinskom kraji. V oboch krajoch sa zvýšila  priemerná základná mzda o 6,9 percenta. Naopak najmenej rástli mzdy v Prešovskom kraj,  ktorý má zároveň najnižšiu priemernú mzdu na Slovensku 841 eur. Banskobystrický kraj je druhý od konca s priemernou mzdou 878 eur.

Bratislavský kraj              1336

Košický kraj                        982

Trnavský kraj                      981

Trenčiansky kraj                955

Nitriansky kraj                    941

Žilinský kraj                        929

Banskobystrický kraj     878

Prešovský kraj                      841

mzdy3

Extrémny rozdiel medzi Bratislavou a Prešovom

Porovnanie miezd zamestnancov v Bratislavskom a Prešovskom kraji je priepastné. Pokiaľ  základný plat do 650 eur v hrubom majú  v bratislavskom regióne iba zhruba tri percentá ľudí, v prešovskom regióne je to takmer 25 percent zamestnancov.  V Banskobystrickom kraji základný plat do 650 eur poberá 6 percent zamestnancov.

Na druhej strane mzdu nad 2000 eur má v Bratislavskom viac ako desatina zamestnancov, v Prešovskom sú to iba necelé dve percentá ľudí, v Banskobystrickom kraji viac ako 3 percentá zamestnancov.

mzdy4

Mzdy podľa profesií

Najhoršie platenou v minulom roku bola práca upratovačky s priemernou základnou mzdou  515 eur v hrubom. Do kategórie najhoršie platených zamestnancov vlani patrila ešte pomocná sila v kuchyni, poštový doručovateľ, opatrovateľ a osobný asistent či sanitár.

Najlepšie platené profesie okrem vrcholových manažérov boli zamestnanci v informačných technológiách. Priemerný základný plat IT architekta bol 2 889 eur v hrubom, čo prekročilo celoslovenskú priemernú mzdu o 179 percent. Do  prvej päťky najlepšie platených profesií patria ešte piloti, advokáti, IT projektoví manažéri a daňoví poradcovia.

mzdy5

Pozitívne vyhliadky na rok 2019

V tomto roku sa rast slovenskej ekonomiky priblíži k 4 %. Pokračovať bude aj oživenie spotreby domácností, najmä vďaka vysokej zamestnanosti a rastúcim  mzdám. Prispeje tiež nábeh nových investícií v automobilovom priemysle.

Riziká pozitívneho výhľadu pramenia hlavne z externého prostredia a reakcie finančných trhov na zmeny v menových politikách najvýznamnejších centrálnych bánk.

Slovensko má na rok 2019 prvýkrát v histórii schválený vyrovnaný štátny rozpočet, v ktorom je zahrnuté aj desaťpercentné zvyšovanie platov vo verejnej a štátnej správe.

Na oblasť vzdelávania sú v rozpočte na rok 2019 vyčlenené zdroje v objeme štyri miliardy eur. Oproti roku 2018 to predstavuje nárast o 466 miliónov eur. Do zdravotníctva smeruje 5,2 miliardy eur,“

uviedol minister financií Peter Kažimír.

minister financii

Zdroj: Platy.sk a (tom) , Foto: ilustračné