Belička: Nová cesta na Pršiansku terasu nebude!

TÉMA TÝŽDŇA
63 /

Na štvrtkovej tlačovej besede banskobystrického župana Mariana Kotlebu sme sa po zastavenej výstavbe cyklotrasy  Banská Bystrica-Sliač-Zvolen opýtali na ďalší osud novej prístupovej cesty na Pršiansku terasu a Horné Pršany. Odpoveď  hovorcu Miroslava Beličku Banskobystričanov asi nepoteší, pretože súčasné vedenie BBSK do tejto investície nejde.

Najskôr nový župan svoju neochotu ísť do plánovaných investícií pripravovaných bývalým vedením kraja (cyklotrasa a cesta) odôvodnil tým, že musí riešiť zlú ekonomickú kondíciu BBSK a uhrádzať najväčšie zmluvné záväzky (autobusová doprava a regionálne cesty). „Mojou prioritou je práca pre všetkých obyvateľov kraja a nie investície len do niektorých miest,“ uviedol Marian Kotleba vo svojom 15-minútovom vystúpení na úvod tlačovky, po ktorom odišiel na nejaké neodkladné rokovanie a nechal rozprávať už iba svojho hovorcu…

„Na investičnom ma informovali, že Banskobystrický samosprávny kraj nemá  podpísaný žiadny dokument s mestom, že by dokončil prístupovú cestu na Pršiansku terasu na vlastné náklady. Bola tu snaha urobiť tender za 1,5 milióna eur, ale to si nemôžeme dovoliť. Nie sú tu vysporiadané pozemky, kraj ich nevlastní, nemôžeme vyhlasovať tendre na cudzí majetok,“ odpovedal na našu otázku hovorca BBSK Miroslav Belička.

Upozornili sme ho, že asi nemá dobré informácie, lebo v skutočnosti sa celá vec má inak. V minulom roku po dohode mesta s BBSK na spolufinancovaní tejto investície, ktorej nositeľom je kraj, sa urobili potrebné zámeny pozemkov a na novú prístupovú komunikáciu bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. Na základe toho mohol kraj žiadať o eurofondy, čo sa však napokon kvôli inému charakteru komunikácie neudialo, ale vtedajšie vedenie kraja s mestom a v súčinnosti s vládnymi politikmi z Banskej Bystrice pokračovalo v hľadaní finančných zdrojov na celkové financovanie tejto investície.

„O niečom rokovalo aj zastupiteľstvo, ale všetko bolo len vo verbálnej rovine. Nechajme to teda ako otvorenú otázku, ale do prác na cudzom pozemku investovať nebudeme, ani vyhlasovať na ne tendre,“ dodal Belička.

Problém je však v tom, že v skutočnosti je celá stavba novej prístupovej komunikácie ešte z minulého roka kompletne pripravená územne aj technicky a jej  cenu mala stanoviť elektronická aukcia na dodávateľa stavby. Od nej by sa odvinuli ďalšie rokovania o spolufinancovaní tejto stavby zo združených prostriedkov kraja, mesta, súkromných subjektov a štátu, čo už vlani odobrili zastupiteľstvá BBSK i mesta Banská Bystrica.

Pokiaľ to však súčasné vedenie kraja nedotiahne do konca, celá investícia sa zmarí a stovky Bystričanov  bývajúcich na Pršianskej terase i obyvateľov Horných Pršian, ktorí sa pred dvomi rokmi domáhali novej cesty petíciou a boli vypočutí,  budú naďalej jazdiť a chodiť po existujúcej nevyhovujúcej  ceste III.triedy vo vlastníctve BBSK  s obavami o svoje životy…

Zdroj: Bystricoviny.sk