Banskú Bystricu spája s Albou polstoročie priateľstva

SPRÁVY
1 /

Mesto Banská Bystrica má partnerskú spoluprácu s 18 mestami v zahraničí. Počas víkendu delegácia nášho mesta vedená primátorom Jánom Noskom prijala pozvanie od  talianskych priateľov z Alby, aby spoločne oslávili 50. výročie partnerstva medzi týmito mestami.

Banská Bystrica v Albe

Primátor Ján Nosko o návšteve talianskej Alby  uviedol:

„Príjemne ma prekvapilo, že mnohí obyvatelia Alby si živo spomínajú na návštevu nášho mesta a verím, že aj vďaka vzájomnej spolupráci zavíta do Banskej Bystrice čo najviac turistov z Talianska. S primátorom Carlom Bo sme sa okrem iného dohodli na tom, že do prípravy mládežníckeho festivalu EYOF 2021 zapojíme aj dobrovoľníkov z ich regiónu.“

Počas slávnostného ceremoniálu v miestnom divadle mal primátor Nosko možnosť zoznámiť sa s Mariou Franca Fissolo, vdovou po zakladateľovi svetoznámej spoločnosti Ferrero, ktorá v Albe už desiatky rokov vyrába Nuttelu pre celý svet.

„Ďakujeme za inšpiratívne stretnutia a tešíme sa, že čoskoro našich priateľov privítame v Banskej Bystrici,“

uzavrel cestu do Alby Ján Nosko.

Partnerské mestá

Mesto Banská Bystrica patrí medzi krajské mestá s najrozšírenejšími zahraničnými kontaktmi.
V záujme mesta ako i obyvateľov a inštitúcií pôsobiacich v meste je i naďalej rozvíjať sieť spolupráce v oblasti ekonomických, obchodných, kultúrnych či vzdelávacích vzťahov.

Základom zahraničnej spolupráce sú partnerské zmluvy medzi mestami. Partnerské zmluvy sú zaväzujúce dokumenty, ktoré nie sú ohraničené volebnými obdobiami a ich význam spočíva v dlhodobom napĺňaní cieľov zúčastnených partnerských miest. Banská Bystrica rozsahom svojich zahraničných aktivít deklaruje svoju otvorenosť voči rozvoju perspektív spolupráce v rámci EÚ, regionálnej spolupráce, výmeny skúseností národných kultúr a skúseností v komunálnej oblasti.

Partnerská spolupráca poskytuje široký priestor pre kultúrne a športové podujatia a možnosť prezentovať naše tradície a umenie za hranicami Slovenskej republiky. Účasť na vedeckých konferenciách dáva možnosť pre výmenu užitočných informácií a skúseností.

Partnerské mestá

Hradec Králové (Česká republika) od 1967

Durham (Veľká Británia) od 1967

Salgotarján (Maďarsko) od 1967

Tula (Rusko) od 1967

Alba (Taliansko) od 1969

Larissa (Grécko) od 1995

Tarnobrzeg (Poľsko) od 1995

Zadar (Chorvátsko) od 1995

Herzliya (Izrael) od 1996

Halberstadt (Nemecko) od 1998

Dabas (Maďarsko) od 2000

Radom (Poľsko) od 2001

Budva (Čierna Hora) od 2001

Kovačica (Srbsko) od 2002

Vršac (Srbsko) od 2004

Montana (Bulharsko) od 2005

Mangalia (Rumunsko) od 2006

Charleston (Západná Virgínia, USA) od 2010

Mestá, s ktorými v súčasnosti Mesto Banská Bystrica nemá uzatvorenú partnerskú zmluvu, ale na oboch stranách je záujem o ďalšiu vzájomnú spoluprácu:

Jyväskylä (Fínsko) spolupráca od  2006

Sumy (Ukrajina) spolupráca od 2016

Shenyang (Čína) spolupráca od 2016

Zdroj: (tom) a Mesto BB, Foto: FB a ilustračné