Bystrický protest Za slušné Slovensko v predvečer zmarenej svadby Jána a Martiny

SPRÁVY
7 /

V piatok podvečer sa na banskobystrickom Námestí SNP zišlo takmer tisíc na ďalší z protestných mítingov Za slušné Slovensko, ktoré v meste pod Urpínom organizuje občianska iniciatíva Nie v našom meste.

Jedna z hlavných organizátoriek mítingu Martina Strmeňová pre TASR uviedla.

V piatok sme sa tu stretli aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku. Protestné mítingy sa budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať.“

Úvod piatkového mítingu bol pietny. Ľudia k podobizni snúbencov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na podstavci sochy Panny Márie kládli biele kvety. Potom už protestné zhromaždenie skĺzlo do politického scenára známeho z predchádzajúcich mítingov.

Zhromaždenie otvorila speváčka a organizátorka protestov v Rimavskej Sobote Zuzana Mikulcová skladbou Modlitba pre Martu. Z provizórneho pódia zaznievali hlasy rečníkov namierené proti súčasnej vláde, za trvalú zmenu Slovenska v lepšiu, spravodlivejšiu a slušnejšiu krajinu, proti normalizácii RTVS a na podporu farmárov. Počas mítingu dorazili na Námestie SNP z Dolnej ulice aj trúbiace traktory protestujúcich farmárov.

Na zhromaždení vystúpila za farmárov Anka Balková z Banskej Štiavnice so slovami:

„Slovenskí farmári nemali inú šancu ako sadnúť do traktorov po celom Slovensku a upozorniť tak na neúnosnú situáciu malých a stredných podnikateľov a agrorezorte. Po celom Slovensku vyrazilo okolo 400 traktorov. Nechceme nič iné, len aby nám tento štát konečne umožnil robiť to, čo robíme najradšej a čomu rozumieme.“

Vystúpila aj „Biela vrana“ Ľubica Lapinová, bývalá pracovníčka Národného lesníckeho centra, ktorá pred časom poukázala na predražené nákupy v ich podniku. Csilla Droppová prečítala list bývalých redaktorov RTVS. Príhovor  mal aj redemptorista z Radvane páter Marcel Kovaľ.

Svoje prejavy predniesli Jakub Pohle za organizátorov, Ivana Kováčová za iniciatívu „Kultúrny reparát“, Ondrej Pastierik za učiteľov a Samo Bravčok za študentov. Organizátori vyzvali ľudí, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.

Superstarita Matej Bartko zaspieval pieseň Sarajevo, ktorá mala odznieť na neuskutočnenej svadbe Jána a Martiny, raper Tono S. uviedol vlastnú pieseň o krajine. Zhromaždenie, ktorého sa aj v iných mestách na Slovensku zúčastňuje čoraz menej ľudí, ukončila slovenská hymna.

Autor: (tom), Foto: ilustračné FB