Banskobystrický Európsky týždeň mobility s bohatou ponukou podujatí

SPRÁVY
5 /

Od stredy 16. do 22. septembra 2020 majú všetci Banskobystričania možnosť zapojiť sa do pestrej ponuky aktivít v rámci Európskeho týždňa mobility.

Čistejšia doprava pre všetkých

Hlavná téma tohtoročnej národnej kampane je „Čistejšia doprava pre všetkých.“ Okrem plejády atraktívnych podujatí môžu všetci cestujúci MHD súťažiť o bicykel, kredit na prepravu autobusom alebo trolejbusom a ďalšie hodnotné ceny.

Súťaž Cestujte verejnou osobnou dopravou a vyhrávajte potrvá od 16. septembra do 15. októbra. Zapojiť sa môže každý, kto si nabije čipovú kartu min. 10 – eurovým kreditom alebo si zriadi úplne novú. S potvrdenkou je potrebné navštíviť Turisticko – informačné centrum na autobusovej stanici, vypísať žrebovací lístok a už len čakať na deň žrebovania.

Ekomerač 16. –  22. septembra ESC

Slovenská agentúra životného prostredia predstaví v bystrickej Europe jedinečný interaktívny samoobslužný model Zeme – EKOMERAČ, prostredníctvom ktorého si budú môcť záujemcovia odmerať svoju ekologickú stopu.

Ide o metódu merajúcu vplyv ľudských aktivít na planétu Zem prostredníctvom plochy zemského povrchu, na ktorú si nárokujeme svojimi každodennými aktivitami a konzumným životným štýlom.

Cyklotrasa vs budúca cyklotrasa – 18. septembra štart Dolná ulica Allianz o 20:00 hod.

Večerná cyklojazda je určená malým aj veľkým cyklistom, ktorí spoločne vyštartujú do ulíc Banskej Bystrice o 20:00 hod. Účastníci cyklojazdy budú mať možnosť zažiť večerné bicyklovanie z Námestia SNP po Podlavickej cyklotrase a späť.

Po spoločnej fotografii pri Štadióne SNP ukončia malí cyklisti jazdu a tí skúsení budú môcť pokračovať v smere do Radvane. Účastníci cyklojazdy tak budú mať možnosť zažiť bicyklovanie po kvalitnej cyklotrase, a porovnať to s jazdou po komunikáciách, kde je vybudovanie cyklotrasy len plánované.

Padli, aby sme my žili – 19. septembra zraz na Námestí SNP o 10:00 hod.

Pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny vás pozývame na cyklopotulky, ktoré budú spojené so zastávkami pri vojnových pamätníkoch v Majeri, Kremničke a Badíne.

Príďte na bicykloch, urobte niečo pre svoje zdravie, a zároveň si vychutnajte výklad nielen o vojenskej histórii.

Cyklobus zadarmo 19. a 20. septembra

Spoločný projekt OOCR Stredné Slovensko a mesta Banská Bystrica sa teší veľkej obľube od samého začiatku. Cyklistom pomáha aj inak spoznávať náročnejšie či ťažšie prístupné cyklotrasy. Cyklobusom sa aj tento rok môžete bezplatne previesť do obľúbených destinácií v okolí Banskej Bystrice.

Cestovné zdarma platí na všetky trasy počas celého víkendu. Nezmenené ostáva nástupné miesto – odchod cyklobusu bude vždy zo Strieborného námestia. Počas víkendu sa tak môžete odviesť na Donovaly, Malý Šturec, Šachtičky, Hrochoť – Kyslinky a Chatu nad Tajovom. Viac info na https://www.centralslovakia.eu/cyklobus/.

Raňajky / olovrant pre cyklistov 22. septembra

Aký by to bol Európsky týždeň mobility bez každoročných pestrých raňajok a olovrantu pre všetkých tých, ktorí ráno nasadajú na bicykle, aby sa dostali do práce či školy. Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica bude podávať raňajky od 6:00 hod. do 9:00 hod. na Dolnej ulici oproti Allianz poisťovni a olovrant od 14:30 do 17:00 hod. pri SC Point.

Deň bez áut 22. septembra

Európsky týždeň mobility vyvrcholí v Banskej Bystrici aktivitou Deň bez áut. Od 10:00 hod. do 18:00 hod. budú môcť Banskobystričania vidieť a zažiť, ako by v budúcnosti vyzeralaplánovaná pešia zóna pred SC Point na Námestí H. Vajanského.

Deň bez áut privíta záujemcov v relax zóne s hernými konzolami, zelenej osvetovej zóne a športovej zóne s detským dopravným ihriskom. Každý, kto na mieste vyplní anketový lístok na tému mobilita v meste sa dostane do žrebovania o hodnotné ceny.

Európsky týždeň mobility 2020

Podrobnejšie informácie o podujatiach nájdete aj na www.banskabystrica.sk a www.ocibb.sk.

Podľa koordinátora ETM, Slovenskej agentúry životného prostredia, význam udržateľnej mobility potvrdila tento rok aj celosvetová pandémia, ktorá obmedzila mobilitu obyvateľov, čím sa významne znížila úroveň prachu, hluku a znečistenia ovzdušia z dopravy.

Spolu s uvoľňovaním opatrení začína mobilita narastať a hrozí, že doprava stúpne na ešte vyššie hodnoty ako pred pandémiou. Cieľom najbližšieho obdobia je tomu predísť a skvelú príležitosť nám k tomu ponúka kampaň Európsky týždeň mobility (ETM) 2020.

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné