Banskobystrická Akadémia umení má staronového rektora – je ním profesor Michal Murin

SPRÁVY
0 /

V utorok 10. októbra 2023 na zasadnutí volebného zhromaždenia sa uskutočnilo verejné vypočutie uchádzačov na rektora Akadémie umení v Banskej Bystrici. Navrhovanými kandidátmi v abecednom poradí boli: Mgr. art. Filip Jurkovič, ArtD. a prof. MgA. Ing. Michal Murin, ArtD.

Katarína Viludová z Akadémie umení  uviedla:

„Akademický senát Akadémie umení v Banskej Bystrici v zmysle Zásad voľby kandidáta na rektora tajným hlasovaním v prvom kole zvolil prof. MgA. Ing. Michala Murina, ArtD., ktorý bude pokračovať v druhom funkčnom období ako rektor Akadémie umení v Banskej Bystrici v rokoch 2024-2028.“

Michal Murin

Michal Murin

Banskobystrická akadémia so svojimi tromi fakultami otvorila nový, v poradí už 26. akademický rok 2. októbra. Na fakultu dramatických umení sa zapísalo 143 študentov, fakultu múzických umení navštevuje 176 študentov a fakultu výtvarných umení 215.

Prof. MgA. Michal Murin, ArtD.

Profesor Murin je výtvarný umelec, tvorca inštalácií, objektov, venuje sa zvuku, novým médiám a konceptuálnemu umeniu. Od roku 2004 je aj vysokoškolský pedagóg.

Narodil sa v roku 1963. Ukončil magisterské štúdium u prof. Petra Rónaia na Fakulte umění v Brne, odbor výtvarní umění – konceptuální tendence a doktorandské štúdium u prof. Dezidera Tótha na VŠVU (2003). V roku 2012 bol habilitovaný na docenta a roku 2018 inauguroval v odbore výtvarné umenia na VŠVU v Bratislave; v roku 2019 bol vymenovaný za profesora v odbore výtvarné umenie.

Rektor AU BB Michal Murin

Rektor AU BB Michal Murin

Pedagogicky pôsobí na Fakulte výtvarných umení (FVU), Akadémia umení (AU), Banská Bystrica, od roku 2004 ako vedecký pracovník, vedúci ateliéru Digitálne médiá, prodekan FVU AU pre umeleckú činnosť a medzinárodné vzťahy (2006 – 2010, od 2016). Jeho prvé funkčné obdobie rektora AU BB začalo 20. februára 2020.

Súčasne od 2006 pedagogicky pôsobí na Fakulte umení, Technickej univerzite v Košiciach, od 2011 vedúci ateliéru Nové médiá. Prednášal na zahraničných aj domácich akadémiách a univerzitách; Fakulta umění VUT (Brno), Fakulta umění OU (Ostrava), Universita Palackého (Olomouc), VŠVU (Bratislava), Akademia sztuk pienknych (Gdansk), Webster University (Viedeň), University do Porto (Porto), Keio University – Mita House (Tokio) a Edith Cowan University (Perth).

Jeho tvorba je reflektovaná vo viacerých zahraničných a domácich publikáciách, katalógoch a časopisoch a jeho publikačná činnosť zahŕňa viac ako 150 odborných textov v medzinárodných aj domácich odborných publikáciách a periodikách.

Akadémia umení Banská Bystrica

Akadémia umení Banská Bystrica

Autor: (tom)  AU BB a ilustračné, Foto: AU BB a ilustračné