Banská Bystrica pripravuje revitalizáciu Mestského parku z eurofondov

SPRÁVY
16 /

Mesto Banská Bystrica sa po rokoch nevyužitých príležitostí rozhodlo revitalizovať Mestský park z eurofondov. Banskobystrický primátor Ján Nosko na svojom Facebooku zverejnil niektoré vizualizácie z pripravovanej štúdie, o ktorej sa ešte bude diskutovať 

Investícia z eurofondov

Banskobystrický Mestský park (nazývaný aj Leninov) je národnou kultúrnou pamiatkou. Roky sa však neinvestovalo do jeho komplexnej údržby a revitalizácie, stará sa oň mestská organizácia ZAaRES. Hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová nedávno k jeho revitalizácii  uviedla:

„Mestský park je národnou kultúrnou pamiatkou, preto každú činnosť a zásah musí mesto odkomunikovať s Krajským pamiatkovým úradom. Útvar hlavného architekta mesta dopracoval podklady k žiadosti o obnovu parku.  Snahou mesta  je využiť eurofondy z Integrovaného regionálneho operačného programu.“

Celý zámer obnovy parku vychádza z filozofie pôvodnej figúry – systém okružno-lúčovitých alejí v kontraste s trávnatými plochami. Ide o skvalitnenie zelene, presvetlenie parku, mobiliár, osvetlenie a ďalšie úpravy.

Základom revitalizácie Mestského parku je schválená projektová štúdia pána Zajaca, pričom realizáciou projektu revitalizácie  sa nezmení funkcia parku podľa platného územného plánu mesta Banská Bystrica a ÚPN CMZ Hurbanova ulica.

Mestský park

Začal sa budovať zásluhou skupiny mladých nadšených Bystričanov v 40. rokoch 19. storočia v priestore bývalého vojenského cvičiska a pokusnej strelnice na Dolných lúkach výsadbou stromov. Až po majetkovom vysporiadaní v marci 1896 (rok osláv uhorského milénia) mestská hospodárska komisia prijala plán konečnej parkovej úpravy, ktorý predložil vtedajší mešťanosta Július Czesnák.

Podľa návrhu umeleckého záhradníka Ármina Petza z Budapešti sa uhlopriečne chodníky doplnili o ďalšie radiálne s dvomi okružnými trasami a polkruhovými odpočinkovými zákutiami Parkový parter v smere východ–západ sa upravil záhonmi kvetín a ruží. Neskôr prešiel mestský park rôznymi úpravami a v roku 1994 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Má rozlohou viac ako 6,4 ha. Od roku 1988 v ňom neboli vykonané závažnejšie zásahy do zelene. Zamestnanci mesta ako aj správca mestskej zelene robili len bežnú údržbu, ktorá zahŕňala opilovanie suchých konárov a konárov, ktoré boli prekážkou pre verejné osvetlenie.

Banskobystrická samospráva urobila v roku 2011 inventarizáciu drevín, v rámci ktorej sa posudzoval zdravotný stav, svetelné podmienky či stabilita koruny stromu. Inventarizácia a následnou odbornou expertízou potvrdili, že stav mnohých stromov v mestskom parku nie je dobrý, predstavujú riziko pre ľudí a majetok nachádzajúci sa v okolí parku, kde je Ekonomická fakulta UMB a stredné školy.

Krajský pamiatkový ústav v Banskej Bystrici rozhodol, že zámer odstrániť vybrané dreviny je prípustný. Dosiahne sa tým väčšia bezpečnosť a životnosť parku pre ďalšie generácie, Správca mestskej zelene tak musel pristúpiť k prerezávaniu stromov nad chodníkmi v parku, čo sa udialo v niekoľkých etapách.

Revitalizácia parku

Bývalé vedenie mesta malo v roku 2011 jedinečnú príležitosť na revitalizáciu mestských parkov „Leninovho“ a pri kaštieli Radvanských. Pokus  získať na komplexnú obnovu zelene s výsadbou nových stromov viac ako pol milióna eur z Programu cezhraničnej spolupráce MR – SR však nevyšiel. Napriek tomu, že mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo na tento europrojekt päťpercentné spolufinancovania z rozpočtu, vtedajšie vedenie mesta a mestského úradu malo iné priority.

Mobiliár a zariadenie parku je po hranici svojej životnosti. Chodníky v parku sú poškodené a poprerastané trávou a koreňmi. Toto bráni využívaniu parku ako rekreačnej oblasti mesta, ktorá by mala byť atraktívnym miestom pre  oddych.

Správca mestskej zelene celoročne park a dreviny v parku monitoruje a v prípade, že hrozí riziko pre zdravie a majetok obyvateľov, operatívne zasahuje. Súčasné vedenie mesta sa po nevydarených pokusoch z nedávnej minulosti rozhodlo získať mimorozpočtové zdroje a konečne pristúpiť k celkovej revitalizácii historických parkov na svojom území z eurofondov v tomto programovacom období.

Cieľom navrhovanej modernizácie a revitalizácie parku je zatraktívnenie jeho prostredia pre všetky generácie a prilákanie väčšieho množstva ľudí. Tým sa prirodzenou cestou vráti parku jeho pôvodná mestská funkcia miesta pre oddych a zábavu. 

Autor: (tom), Foto: FB a Mirka Chabadová