Špičkový slovenský bedminton v Banskej Bystrici – Grand Prix „A“ U15 už najbližšiu sobotu!

ŠPORT
2 /

Iba pred pár dňami sme dojedli posledné zvyšky sladkých vianočných koláčov a potešili sa z bohatej snehovej nádielky. Rovnako sú na tom aj mladí talentovaní hráči bedmintonu, pre ktorých sa začala ďalšia sezóna ich športových kariér.

Po úvodných tréningoch zameraných na dobitie bateriek tak potrebných počas ťažkých zápasov počas prvej polovice roka sa neskôr, tesne pred prvými turnajmi, príprava zmenila na tréning úderov, pohybu po kurte a na hru samotnú. Je to celý proces, veda.

šlosár samuel

Pre nesmierne širokú bedmintonovú základňu v meste pod Urpínom máme skvelú správu. Po minuloročnom celoslovenskom A – turnaji dospelých už počas najbližšej soboty 9. februára 2019 bude prebiehať celoslovenská Grand Prix „A“ v kategórii U15.

Rekreační hráči bedmintonu, ale aj ľudia zaujímajúci sa o tento dynamický a krásny šport, budú mať možnosť na vlastné oči vidieť to najlepšie, čo bedminton v tejto kategórii ponúka.

Peter Petrovič

Lákadlom bude určite aj účasť dvoch rodených Banskobystričanov, Petra a Andreja Petrovičovcov. Peter postúpil na turnaj automaticky vďaka skvelému rebríčkovému postaveniu, jeho mladší brat Andrej sa na Grand Prix „A“ U15 prebojoval z ťažkej kvalifikácie. Jeho účasť je vzhľadom na jeho doterajšie pôsobenie v kategórii U13 príjemným prekvapením.

suchý andrej

O bratskej bedmintonovej dvojici sme písali aj našom portáli v článku https://www.bystricoviny.sk/sport/bedmintonove-talenty-banskej-bystrice/.

bedminton

Pre informáciu je ešte potrebné uviesť počet hráčov. 12 najlepších podľa rebríčka sa na turnaj dostalo automaticky, o ďalších 12 miest sa uskutočnil krutý  kvalifikačný turnaj. To znamená,  že budeme pri hre pozorne môcť sledovať kvalitu hry najlepších hráčov podľa momentálnej formy.

Kde hľadať v súbojoch dievčat a chlapcov top favoritov? Nuž bolo by iste prekvapením, ak by tituly nezískali hráči z blízkeho regiónu.

Výbochová Lea

V kategórii U15 dievčat je absolútnou favoritkou Lea Výbochová zo Slávie TU Zvolen, čerstvá členka reprezentačného výberu do 17 rokov. Na krk jej ale s určitosťou budú dýchať konkurentky čakajúce v závetrí na každé Leino zaváhanie – Johanka Ivanovičováz SC Pohoda TrnavaEster Stašková z PBA Prešov spolu s Ninou Miladou MichalkovouBKR Púchov.

Chlapci sú mierne vyrovnanejší a o titul sa s najväčšou pravdepodobnosťou pobijú Richard Pavlík a Peter Petrovič zo Slávie TU Zvolen a ešte stále hráč z kategórie U13 Andrej Suchý reprezentujúci BKK Sliač.

Stretnú sa vo finále kluboví spoluhráči, tréningoví partneri a dobrí priatelia a predvedú nám podobne strhujúce predstavenie ako hokejisti vo Winter Classic? Peter Petrovič je Banskobystričan hrajúci s podporou mesta a primátora Jána Noska, Richard Pavlík je zasa pravý Zvolenčan. Uvidíme teda derby alebo sa podarí medzi nich preniknúť mladučkému supertalentu zo Sliača Andrejovi Suchému?

Pavlík Richard

Samozrejme prekvapiť môžu aj „čierne kone“ turnaja – talentovaný Gregor Ondrejčák z BPR Bratislava, už skúsenejší Martin Gabrhel zo Sokol Ilava alebo dvojica z východu Slovenska Ján Dzurňák z KPŠ Košice a Samuel Šlosár z KBC Košice.

ondrejčák gregor

Ako to napokon  dopadne? Naplnia sa predpoklady, alebo nás niekto prekvapí? Uvidíme v sobotu 9. februára 2019 od 9:00 hod. v Yonex Aréne na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici.

Príďte sa pozrieť na špičkový slovenský bedminton v podaní našich mladých talentov Potom si môžu dospelí odpovedať sami pre seba na otázku, či by si trúfli na tieto „deti“. A detskí návštevníci možno práve v sobotu objavia ten pravý šport pre seba.

hala yonex

 

Autor: Peter Maďar , Foto: ilustračné