Bedmintonové talenty z Banskej Bystrice

ŠPORT
2 /

Na konci roka 2017 sa uzavrela ďalšia bedmintonová sezóna na Slovensku. V mládežníckych kategóriách do nej nesmierne úspešne zasiahla aj dvojica talentovaných hráčov z Banskej Bystrice, konkrétne dvoch bratov – Petra (U13) a Andreja (U11) Petrovičovcov.

Bystrické talenty trénujú vo Zvolene

Chlapci, hoci obaja sú rodákmi z Banskej Bystrice, už niekoľko rokov trénujú v špičkovom športovom klube Slávia TU Zvolen pod vedením zrejme najlepšieho slovenského trénera mládeže v bedmintone Jána Jurčiaka.

Dochádzanie do Zvolena nie je pre hráčov veľmi pohodlné, ale treba povedať, že pod vedením tohto  zvolenského bedmintonového odborníka hra, športové výkony a výsledky v krátkej dobe vyleteli prudko hore. Chlapci dosiahli vo svojich kategóriách v rámci Slovenska vynikajúce výsledky.

Peter Petrovič

Napriek tomu, že sa narodil s obrovským hendikepom (je nepočujúci), ukončil sezónu 2017 ako číslo jeden v celoročnom rebríčku hráčov do trinásť rokov (kategória U13). Na Majstrovstvách Slovenska získal zlatú medailu vo štvorhre, striebornú medailu v dvojhre a bronzovú v mixe.

Na M SR nepočujúcej mládeže ovládol výsledkovú listinu vo všetkých kategóriách a v konkurencii chlapcov vo veku 11 – 19 rokov ako 12 – ročný získal trikrát zlato. Za svoje výkony a výsledky si vyslúžil nomináciu na Majstrovstvá Európy v bedmintone DEAF. Nesmierna ctižiadostivosť mu pomáha prekonať vrodený hendikep a dôstojne sa popasovať s akoukoľvek hráčskou konkurenciu.

V príprave a napredovaní mu určite pomáha fakt, že v klube Slávia TU Zvolen pracuje tréner Ján Jurčiak so silnou hráčskou skupinou, pričom Richarda Pavlíka (konečný rebríček U13 2017 – druhé miesto v dvojhre, druhé miesto v štvorhre a druhé miesto v mixe) a Leu Výbochovú (konečný rebríček U13 2017 – prvé miesto v dvojhre, prvé miesto v štvorhre, prvé miesto v mixe) možno považovať doslova za hviezdy v rámci Slovenska vo svojich kategóriách.

Výsledky Petra Petroviča

2016 – Majstrovstvá Slovenska U11: 1. miesto štvorhra, 2. miesto mix, 3. miesto dvojhra

Konečný rebríček U11: 3. miesto štvorhra, 4. miesto dvojhra, 6. miesto mix

Majstrovstvá Slovenska dorasteneckých družstiev: 1. miesto

DEAF Majstrovstvá Slovenska U11 – U19: 1. miesto dvojhra, 1. miesto mix

 2017 –  Majstrovstvá Slovenska U13: 1. miesto štvorhra, 2. miesto dvojhra, 3. miesto mix

Konečný rebríček U13: 1. miesto dvojhra, 1. miesto štvorhra, 3. miesto mix

DEAF Majstrovstvá Slovenska U11 – U19: 1. miesto dvojhra, 1. miesto štvorhra, 1. miesto mix.

Andrej Petrovič

Talentovaný mladší brat kráča v podstate pomerne presne po rovnakej ceste, ako jeho starší súrodenec. Takisto má pod vedením trénera Jurčiaka svojho tréningového súpera a „parťáka“ v svojej kategórii hrajúceho za rovnaký klub – Mateja Svoreňa.  Zápasové súboje v rámci tréningového procesu rovnako ako u starších hráčov doslova imitujú vyvrcholenie veľkých turnajov, hráči idú na doraz, niekedy až na dno svojich síl.

Tie malé egá a prestíž na kurte dokážu nesmierne pomôcť udržať v tréningu až ostrozápasové tempo. Andrej ukončil sezónu 2017 v kategórii U11 ako číslo 3 v konečnom rebríčku a získal na Majstrovstvách Slovenska U11 2017 dve krásne bronzové medaile za dvojhru a mix.

Výsledky Andreja Petroviča:

2016 – Majstrovstvá Slovenska U11: 3. miesto štvorhra

 2017 – Majstrovstvá Slovenska U11: 3. miesto dvojhra, 3. miesto mix, 5. miesto štvorhra

Konečný rebríček U11: 3. miesto dvojhra, 3. miesto mix, 7. miesto štvorhra

Peter Petrovič o sebe

Peter svojimi športovými výkonmi dokazuje, že aj nepočujúci športovec môže vážne konkurovať svojim počujúcim rovesníkom. O sebe povedal:

„Volám sa Peter Petrovič a pochádzam z Banskej Bystrice. Mám 12 rokov a som žiakom 7. ročníka Základnej školy u Filipa. Narodil som sa ako nepočujúci, ale zhruba vo veku 2,5 roka mi lekári voperovali kochleárny implantát.

Vďaka tomu môžem normálne komunikovať s okolím a chodiť do bežnej základnej školy. Môj hendikep má však aj isté obmedzenia, napríklad sa nemôžem venovať kontaktným športom a počas športovania nemôžem mať kochleárny implantát a teda vôbec nepočujem.

Preto keď sme hľadali šport, ktorý by bol pre mňa vhodný, rozhodli sme sa vyskúšať bedminton. Bedmintonu som sa začal venovať už ako predškolák a odvtedy mi tento šport prirástol k srdcu.

Svoju bedmintonovú „kariéru“ som začal v klube Lokomotíva Banská Bystrica, ale v roku 2015 som prestúpil do zvolenského klubu Slávia TU Zvolen. Tréningy mávam tri – štyri krát do týždňa a cez víkendy chodievam na rôzne turnaje po celom Slovensku.

V roku 2017 som sa zúčastnil aj na dvoch medzinárodných turnajoch – v Maďarsku a v Slovinsku. V roku 2018 sa budú na Slovensku po prvý krát konať Majstrovstvá Európy v bedmintone nepočujúcej mládeže, na ktorých by mi bolo cťou reprezentovať našu krajinu.

Bedminton je pre mňa nielen športom, ale aj koníčkom a každú voľnú chvíľu využijem na to, aby som si mohol s chuťou zahrať. Pri bedmintone som sa zoznámil s mnohými rovesníkmi a veľa z nich patrí už medzi mojich dobrých kamarátov.“

 

Autor: Peter Maďar, Foto: ilustračné