Silný vietor odfúkol Petre Vlhovej šancu na víťazstvo v Semmeringu, po 1. kole viedla

ŠPORT
0 /

Pondelňajší obrovský slalom Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Semmeringu zrušili pre silný vietor. Štart 2. kola (pôvodne 13.00 h) najprv dvakrát odložili, no šance zabojovať o víťazstvo sa ani o 13.30 h nedočkala lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová, ktorá figurovala na čele po 1. kole.

Obrovský slalom žien v rakúskom Semmeringu nebude figurovať vo výsledkoch Svetového pohára 2020/2021 v zjazdovom lyžovaní. Silný vietor na Zauberbergu v pondelok popoludní bol taký nebezpečný, že organizátori nechceli riskovať zdravie pretekárok. Je to veľká škoda najmä z pohľadu našej Duklistky Petry Vlhovej, ktorá vyhrala prvé kolo a mala najlepšiu východiskovú pozíciu na štvrtý triumf v dosiaľ veľmi úspešnej sezóne a celkovo osemnásty v pretekoch Svetového pohára v kariére.

Jeden z organizátorov Andreas Körner pre RTVS povedal:

„Bezpečnosť je na prvom mieste ako vždy. Nemôžeme zabezpečiť hladký priebeh pretekov. Podľa pravidiel FIS musíme mať dve kolá v jednom dni, takže nie je šanca na to, aby sa druhé kolo obrovského slalomu odjazdilo v iný deň.“

Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole a viedla o 22 stotín sekundy pred Taliankou Martou Bassinovou, priebežne tretia bola Švajčiarka Michelle Gisinová s odstupom 0,35 s. Naša lyžiarka pred dvoma týždňami nedokončila predchádzajúci „obrák“ vo francúzskom Courcheveli. Pred dvoma rokmi 28. decembra 2018 však dosiahla práve v rakúskom stredisku premiérový zo svojich štyroch doterajších triumfov v tejto disciplíne.

V dobrých snehových podmienkach so štartovým číslom 5 potvrdila, že jej zjazdovka Panorama sedí, od začiatku sa jej darilo skĺbiť typický agresívny prejav s čistou a najmä aktívnou jazdou. Držala si vysokú stopu a svoju jazdu ešte vygradovala v záverečnej pasáži, ktorá mala najväčšiu zásluhu na jej náskoku. Tam totiž predviedla i povestný risk. V cieli pre RTVS Petra Vlhová povedala:

„Môj pocit nebol úplne najlepší. Zo začiatku som sa cítila síce dobre, ale v strednej pasáži som išla trošku na priamo, bola som pod bránkou, musela som sa dostať späť do rytmu. S trénerom Liviom sme si povedali, že v poslednej pasíži musím riskovať, to som aj spravila a vďaka tomu som vyhrala prvé kolo. Čo sa týka straty na prvom a druhom medzičase, som typ pretekárky, ktorá sa ťažšie rozbieha, je veľmi ťažké začať preteky. Snažila som sa robiť navrchu čo som mohla. Budem sa snažiť ísť druhé kolo o čosi lepšie, dať do toho všetko a uvidím…“

Žiaľ druhé kolo pre silný vietor sa v pondelok v Semmeringu neuskutoční. Organizátori najskôr rozhodli o znížení štartovacej brány, ale situácia v rakúskom stredisku sa nezlepšovala, prestala premávať lanovka a vietor porozhadzoval vybavenie cieľových priestorov. Podľa agentúry APA nebolo bezprostredne po zrušení pretekov jasné, či sa obrovský slalom uskutoční v náhradnom termíne, na utorok je v rovnakom dejisku naplánovaný slalom pod umelým osvetlením (1. kolo: 15.15 hod. – 2. kolo: 18.30 hod.).

Lyžiarka banskobysrickej Dukly zostáva na čele Svetového pohára s náskokom 138 bodov pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou a 142 bodov pred Taliankou Martou Basinovou.

Autor: (job), Foto: Zdroj: TASR