Na Svetové vojenské hry cestuje historicky najmenej Duklistov

ŠPORT
0 /

Už o týždeň sa začínajú v Južnej Kórei VI. CISM Svetové vojenské hry a naša banskobystrická Dukla tam vysiela osem športovcov. Skromná je nielen výprava, ale aj ciele. Potešila by nás aspoň jedna medaila.

Na 6. svetových vojenských hrách v juhokórejskom Mungjongu (2. – 11. októbra 2015) budú reprezentovať Slovensko, OS SR a VŠC Duklu Banská Bystrica iba ôsmi športovci. Atlét Martin Benák v oštepe, džudisti Milan Randl a Matúš Milichovský, zápasník Vojtech Jakus, cyklisti Maroš Kováč a Patrik Tybor, plavec Tomáš Klobučník a triatlonista Karol Džalaj. Historicky najskromnejšia výprava odchádza na podujatie s cieľom získať aspoň jednu medailu, čo sa jej vždy na predchádzajúcich hrách podarilo. Hlavný tréner VŠC Dukla Miloš Bátovský nám povedal:

„Žiaľ, z nominácie vypadla zo zdravotných dôvodov kladivárka Martina Hrašnová, ktorá patrila jednoznačne medzi favoritky na zisk medaily. Budeme sa teda spoliehať na džudistu Milana Randla, ktorý obhajuje bronz vo svojej hmotnostnej kategórii, avšak na týchto armádnych hrách sa zúčastňuje svetová špička v džude a zápasení, takže to bude mať nesmierne ťažké. Prekvapiť môžu aj plavec Tomáš Klobučník či triatlonista Karol Džalaj. Na posledných svetových vojenských hrách v roku 2011 v Riu de Janeiro skončili cyklisti Tybor na štvrtom a Kováč na piatom mieste, ani oni teda nie sú bez šance na medailu.“

Tybor a Kováč budú štartovať v časovke v utorok 6. októbra a v individuálnych pretekoch s hromadným štartom na 120 km v piatok 9. októbra. Z banskobystrického vojenského športového centra cestujú do Kórejskej republiky všetci armádni športovci, ktorí majú vojenské zaradenie, okrem spomenutej Hrašnovej a chodcov. Hlavný kouč Bátovský dodáva:

„Povinnosťou každého profesionálneho vojaka je reprezentovať Ozbrojené sily SR a armádny klub na svetových vojenských hrách. Cestujú tam teda všetci, okrem Hrašnovej. Keďže preteky v chôdzi nie sú zaradené do programu, nemôžu ísť ani Dušan Majdán, Anton Kučmín a Matej Tóth. Zápasník István Lévai nie je vojak.“

Autor: (job), Foto: ilustračné