FOTO: Jakub so Selcami nerozhodne, Sásová po remíze protestuje, vyhrala iba Hrochoť + HLASY

V. LIGA
0 /

V piatej futbalovej lige sa hralo po prerušenej vlaňajšej sezóne pre koronavírus prvé kolo už na novo opätovne obnovenej súťaže pod hlavičkou novej sezóny 2020/2021. Sásová sa už v sobotu predstavila v Banskej Štiavnici a remizovala tam 2:2, keď vyrovnávajúci gól dali domáci v nadstavenej štvrtej minúte z veľmi spornej penalty. V nedeľu lákalo derby v Jakube, kam prišli posilnené Selce. Zrodila sa remíza 1:1. Z bystrických okresných tímov vyhrali iba Hrochoťania a to nečakane v Brezne. Priechod doma podľahol Hontianskym Nemciam.

Sásovčania sa počas koronakrízy skonsolidovali. Na jar tohto roku reálne hrozilo, že od novej sezóny futbal v Sásovej zanikne. Preto sa tamojší funkcionári a nadšenci tohto klubu v priebehu jari 2020 rozhodli založiť nové OZ ŠK 2020 Sásová. Toto občianske združenie bude pokrývať činnosti pre zabezpečenie futbalovej činnosti pre tri mládežnícke družstvá (U11 A a B, U 13) ako aj pre mužstvo dospelých, ktoré bude pôsobiť stále v 5. lige skupine „C“.

„Týmto by sme chceli zároveň pozvať do našich mládežníckych mužstiev chlapcov a dievčatá, ktorí by mali chuť a záujem hrať futbal v našom klube. Prípadní záujemcovia sa môžu obrátiť e-mailom babiar.milan@gmail.com,“ napísal nám predseda ŠK 2020 Sásová Marián Hric.

Sásovčania vyskladali káder pre mužstvo dospelých, pričom príprava na nový ročník začala už 12. júna 2020. Novým trénerom „A“ mužstva sa stal Andrej Dubovický, ktorého si mnohí futbaloví priaznivci pamätajú ako obávaného kanoniera, ale v posledných rokoch aj ako úspešného trénera Rakytoviec a Podkoníc.

Pred novou sezónou došlo k značnej obmene kádra, ten sa podarilo hlavne omladiť – z Rakytoviec prišli Markovič, Ďurta, Veselovský, Styk, z Jupie Podlavice Ľalík, Rumanovský, z Očovej Fatľa, zo Zvolena Mádel. Z Dukly Banská Bystrica získala Sásová Vozára a najmä dlhoročného hráča Svinteka. Na poslednú chvíľu sa podaril klubu z banskobystrickej mestskej časti bonbónik v podobe príchodu dlhoročnej ikony futbalovej Dukly a dlhoročného kapitána Sašu Saviča.

„Veríme, že všetci títo hráči sa budú u nás cítiť v prvom rade dobre, a že aj oni sami prispejú k tomu, že na ihrisko do Sásovej, kde vždy ľudia chodili na futbal, bude chodiť ešte viacej fanúšikov a budeme sa spolu tešiť z dobrých výkonov a výsledkov,“ dodal M. Hric.

Prejdime však už k samotnému zápasu v Banskej Štiavnici. Lepšie začala Sásová. V tretej minúte išla do vedenia, keď sa k odrazenej lopte dostal Ďurta a z asi 15 metrov nekompromisne poslal polovysokú loptu k ľavej žrdi – 0:1. Domáci odpovedali v 14. minúte z rohového kopu. Lopta putovala na hlavu P. Blaha a ten zakončoval nechytateľne pod brvno – 1:1. Hostia mohli ísť do prestávky aj do vedenia, ale jeden z arbitrov odmával sporný ofsajd.

V druhom polčase poriadne preveril gólmana Sásovej Čavoja z diaľky domáci Prokaj. Z následného brejku bol v pokutovom území faulovaný hosťujúci Ondrejka a nariadenú penaltu bezpečne premenil v sedemdesiatej minúte Ďurta1:2. Štiavničania mali potom niekoľko veľkých šancí na vyrovnanie, prekopli prázdnu bránku, dvakrát čaroval Čavoj. Druhý gól však futbalisti spod Sitna napokon dali v štvrtej minúte nadstaveného času. Po rohovom kope rozhodca Vician usúdil, že Veselovský potiahol za dres protihráča v pokutovom území, nariadil teda penaltu, protesty hostí nepomohli a Pavol Blaho sa presadil v zápase i druhýkrát, hoci Čavoj smer lopty vystihol, nemal nárok – 2:2. Vedenie Sásovej voči tomuto momentu v stretnutí podáva oficiálny protest, namiesto troch bodov si odniesol náš celok z Banskej Štiavnice iba jeden bod.

Predseda sásovského futbalového klubu Marián Hric sa po skončení zápasu vyjadril pre bystricoviny.sk aj k ambíciám mužstva:

„Chceme hlavne zastabilizovať klub, robiť ľuďom radosť a samozrejme udržať sa v súťaži. Všetci sme maximalisti. Ťažko teda definovať konkrétny cieľ. Hlavne si prajeme, aby ľudia chodili na futbal. Ak by to vypálilo do 5. miesta – boli by sme radi. Mužstvo má svoju kvalitu, takže uvidíme čo prinesú ďalšie stretnutia.“

FK Sitno Banská Štiavnica – ŠK Sásová 2:2 (1:1) 

Góly: 14. a 90+4 P. Blaho (druhý z 11m) – 3. a 70. Ďurta (druhý z 11m) . Diváci: 350.  

V nedeľu sme boli aj s našim fotoaparátom a diktafónom na derby stretnutí Jakub – Selce. Prvý polčas bol sprvu opatrný, o niečo živší boli domáci futbalisti. Bolo to však vyrovnané. Gólový moment prišiel až po polhodine. Hostia nevyužili šancu, nasledoval protiútok domácich, ktorý pretavil do vedenia Kútik. Obišiel obrancu súpera a sám pred gólmanom Faltánim nezaváhal, z rohu šestnástky poslal loptu k vzdialenejšej žrdi – 1:0. Selce odpovedali o sedem minút neskôr Patrikom Klačanom. Jeho krížna strela spoza šestnástky bola presná, takže na prestávku išli tímy za nerozhodného stavu 1:1. Po zmene strán diváci veľa vzruchu pred bránkami nevideli, chýbali šance. Viac sa tlačili dopredu hostia, domáci sa spoliehali na nebezpečné protiútoky, ktoré ich zdobili vo vlaňajšej nedokončenej sezóne. Postupne však odchádzali fyzicky. Záver duelu patril Selciam, ale vyložená príležitosť absentovala. Rozhodnúť mohol iba striedajúci Debnár, ktorý z hranice šestnástky v páde opečiatkoval v 77. minúte brvno.

Po zápase sme dali slovo obom trénerom. Domáci Norbert Dikácz Bystricovinám povedal:

„Selce majú dobré mužstvo. Bol to jeden z tých skoro kvalitných zápasov, remíza je však spravodlivá. Boli tam nejaké šance, ale duel bol podľa mňa dosť pretaktizovaný. Možno to bolo aj kvalitou súpera, na ktorú sme si museli dať pozor. S týmto mužstvom by sme určite chceli skončiť v piatej lige do nejakého šiesteho miesta. Káder máme dobrý, ale je nás málo. Potrebujeme ho doplniť aspoň o dvoch hráčov, lebo ak nám traja chýbajú, už je zle.“

Tréner Seliec Daniel Vernarský pre bystricoviny.sk hovoril:

„Remíza je asi spravodlivá. Zápas sme však odflákli hlavne v prvom polčase, kde sme boli všade neskôr, chýbala nám istota na lopte, boli sme akýsi nemastní – neslaní. Našťastie v druhom polčase sme trochu ožili, súper fyzicky odpadol, ale ťažko sme sa dostávali do šancí. Nakoniec sme nastrelili brvno po zmätku, no zrodila sa asi spravodlivá remíza napokon. Chceli by sme hrať v tejto sezóne v hornej polovici tabuľky, bojovať o špicu tabuľky, máme ambíciu skončiť do piateho miesta v tabuľke.“

TJ ŠK Sokol Jakub – FK Selce 1:1 (0:0)

Góly: 35. Kútik – 42. Klačan. Diváci: 150.

Priechod sa predstavil doma v oklieštenej zostave proti Hontianskym Nemciam a nášmu celku z bystrického okresu nevyšiel prvý polčas. Nedokázal v ňom streliť gól, naopak inkasoval, keď sa v 29. minúte presadil hosťujúci Jozef Rerich. Po zmene strán sa domáci snažili o vyrovnanie. Mali prevahu o jedného hráča v poli, pretože Sádovský v drese Nemiec sa v 63. minúte predčasne porúčal pod sprchy. Videl červenú kartu za kopnutie súpera nadmernou silou. Priechod však túto možnosť ani naskytnuté šance nevyužil, nedal gól, takže nemohol pomýšľať na zisk čo len jedného bodu.

OFK 1950 Priechod – OTJ Hontianske Nemce 0:1 (0:1)

Gól: 29. J. Rerich. ČK: 63. Sádovský (H. Nemce) za hrubý faul. Diváci: 200.  

Plným bodovým ziskom nás potešili Hrochoťania. Nečakane zvíťazili v Brezne. Ujali sa totiž dôležitého vedenia v sedemnástej minúte. Postaral sa o to Poničan0:1. Domáci vyrovnali v tridsiatej minúte Radoslavom Čiefom. Na prestávku tak išli oba tímy za nerozhodného stavu 1:1. Po zmene strán sa vyfauloval brezniansky futbalista Mucha. Najprv videl prvú žltú kartu za zmarenie sľubnej akcie súpera držaním za dres a v 69. minúte mu dal hlavný arbiter aj druhú žltú kartu a tým pádom červenú za kopnutie protihráča riskantným spôsobom. Porúčal sa teda pod sprchy a prevahu Hrochoťania využili. V 76. minúte rozhodol o troch bodoch pre náš tím z banskobystrického okresu skúsený Róbert Sláva1:2. Oslabeným domácim futbalistom sa už vyrovnať nepodarilo.

FK Brezno – ŠK Hrochoť 1:2 (1:1)

Góly: 30. R. Čief – 17. Poničan, 76. Sláva. ČK: 69. Mucha (Brezno) po 2 ŽK. Diváci:285.

Zostávajúce výsledky: Ladomerská Vieska – Dobrá Niva 4:0, Bacúch – Krupina 3:3, Lieskovec – Prenčov 1:2.

Najbližšie sa v druhom kole už v sobotu 8. augusta o 17.00 hodine stretne Sásová v derby stretnutí doma so Selcami. V nedeľu 9. augusta o 17.00 hodine Hrochoťania privítajú Bacúch a naše dva celky sa predstavia vonku, Jakub v Prenčove a Priechod v Krupine.

Ešte predtým si vás futbalový klub v Sásovej dovoľuje pozvať na 1. kolo Slovenského pohára – Slovnaft Cupu v stredu 5. augusta. O 18.00 hodine privíta vo svojej aréne futbalistov FK Šalková. A Bystricoviny budú tiež pritom.

Autor: (cb), Foto: autor (zo zápasu Jakub - Selce)