Európske mesto športu sa umiestnilo medzi najlepšími v súťaži PROKOP

ŠPORT
1 /

Za titulom Európske mesto športu sa neskrýva len uznanie, ale aj mnoho práce počas kandidatúry i celého roka. Propagáciu projektov každoročne oceňuje Asociácia Public Relations Slovenskej republiky, ktorá organizuje súťaž PROKOP.

Koncom októbra prihlásilo svoj projekt po prvý raz aj mesto Banská Bystrica, ktoré vďaka skúsenostiam s kandidatúrou dosiahlo ďalší úspech. Tento ročník bol výnimočný rekordným počtom prihlasovateľov a v silnej konkurencii sa Európske mesto športu prebojovalo medzi TOP 6 konceptov v kategórii Regional Community Relations.

Kandidatúra Banskej Bystrice na titul Európske mesto športu 2017 si prešla dlhým vývojom, kým dospela do svojej finálnej podoby. Propagácia a informovanosť obyvateľov prostredníctvom sociálnych sietí, webových stránok a médií zohrávala na ceste za titulom dôležitú úlohu.

„Teší ma, že tímová práca priniesla úspech v podobe titulu Európske mesto športu, ale aj prezentáciu Banskej Bystrice doma aj v zahraničí. Každé ďalšie uznanie je znakom toho, že sme za svojím cieľom išli poctivo a zodpovedne. Všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali a stále na ňom pracujú patrí poďakovanie,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Ziskom titulu v roku 2016 sa začala reálna príprava stoviek podujatí a investičných zámerov do športu. Samospráva smelým plánom presvedčila komerčné subjekty, ale i desiatky miestnych podnikateľov, ktorí sa rozhodli prispieť do športovej infraštruktúry.

,,Filozofia kandidatúry bola natoľko silná, že dokázala spojiť 124 banskobystrických klubov a združení pôsobiacich na území mesta s rôznym zameraním. Na tento moment kladne reagovala aj verejnosť a všetci začali ťahať za jeden povraz. To, že sme sa umiestnili medzi najlepšími je pre nás skvelá správa a zároveň dobrý pocit. Veľká vďaka patrí celému tímu na mestskom úrade, ktorý pracuje na tomto zadaní každý jeden deň už takmer dva roky, „Stupeň víťazov však patrí najmä ľuďom, ktorí spontánne šírili a podporovali myšlienku EMŠ pohybom,“

dodáva druhý viceprimátor mesta Martin Turčan.

Mesto olympijských víťazov v kandidatúre podporili aj mnohí úspešní športovci, silné vzory pre všetky vekové kategórie. Medzi ambasádormi EMŠ nechýbal ani Matej Tóth.

,,So športom ide ruka v ruke chuť víťaziť a byť najlepší, preto mi bolo cťou, že som mohol byť súčasťou kampane, ktorá priviedla k športu až 65 percent obyvateľov mesta. Rovnako sa teším, že sa mestu podarilo získať ďalší úspech, aký tu doteraz nebol. Aj v športe si vždy kladieme vyššie ciele a skúšame prekonávať samých seba,“

uvádza olympijský víťaz z Rio de Janeiro v chôdzi na 50 km.

Rok s titulom EMŠ sa pomaly končí. Napriek tomu samospráva deklaruje záujem pokračovať v podobnej filozofii a podieľať sa na udržateľnosti projektu aj v ďalšom období. V nasledujúcom roku plánuje pokračovať, o. i. v revitalizácii športovísk a úzko spolupracovať a podporovať športové kluby v meste aj formou dotačného systému.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: mesto BB a Mirka Chabadová