Zážitkové Nočné prehliadky a nový formát Začnite s vysťahovaním sú tu pre Vás

KULTÚRA
0 /

Počas celého leta sa obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice ako aj okolitých miest môžu tešiť na pravidelné komentované prehliadky, kde sa pútavým spôsobom dozvedia viac o histórii nášho regiónu.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Stredné Slovensko v spolupráci s partnermi pre vás opäť pripravila jedinečné Nočné prehliadky či nový formát z histórie SNP s názvom „Začnite s vysťahovaním!“. Príďte, určite neoľutujete.

Nočné prehliadky

Obľúbené Nočné prehliadky si za posledné roky v Banskej Bystrici získali mnoho svojich priaznivcov, pravidelne zaznamenávali úspech a pozitívne ohlasy. Práve tento veľký záujem zo strany domácich i návštevníkov inšpiroval organizátorov k tomu, aby sa zážitkové prehliadky tento rok rozšírili do celého regiónu Stredné Slovensko.

Účastníci tak budú mať príležitosť nazrieť okrem Banskej Bystrice aj do histórie mesta Zvolen a Zvolenského zámku, Kremnice, Hronseku a kláštora v Bzovíku. Divadelno – šermiarske vystúpenia v podaní udatných Rytierov Vir Fortis tak priblížia verejnosti známe či menej známe udalosti a zavedú ich aj na miesta, ktoré nie sú bežne dostupné, ako napríklad do krypty, bašty, podzemia.

„Sme veľmi radi, že sa Nočné prehliadky tešia priazni návštevníkov, ktorí si k nám každý rok nájdu cestu za poznaním a zábavou. Tešíme sa, že sa nám vďaka partnerom podarilo rozšíriť prehliadky aj do iných miest. Veríme, že tento krok ešte viac zatraktívni leto v regióne,“

hovorí Dominika Moravčíková, destinačná koordinátorka OOCR Stredné Slovensko.

Prehliadky sa odohrajú v mesiacoch júl a august, každý utorok v 2 okruhoch za sebou, vždy so začiatkom o 19:00 a 20:30, pričom okruh trvá približne 1 hodinu. Vstupenky sú k dispozícii v online predaji na www.zahoramizadolami.sk alebo na mieste pred začiatkom podujatia, avšak s obmedzenou kapacitou.

Podujatie podporili z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Partnermi prehliadok sú mesto Banská Bystrica, mesto Zvolen, mesto Kremnica, obec Hronsek, obec Bzovík, Informačné centrá Banská Bystrica, Zvolen a Krupina, Stredoslovenské múzeum, Slovenská národná galéria – Zvolenský zámok.

Začnite s vysťahovaním

Prvýkrát sa bude konať aj komentovaná a čiastočne inscenovaná prehliadka po stopách SNP v Banskej Bystrici  „Začnite s vysťahovaním!“. V priebehu prehliadky budú návštevníci vtiahnutí do minulých dôb a zároveň im herci priblížia neľahké osudy ľudí navždy spojených s týmito významnými historickými udalosťami.

Ľudia môžu prejsť a spoznať zaujímavé miesta spájajúce sa s dejinami SNP, pričom prehliadkou ich prevedú na slovo vzatí odborníci, historici z Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. O inscenácie sa postarajú mladí herci.

Prehliadky sa budú konať v dvoch júlových a dvoch augustových stredajších termínoch, a ich začiatok bude vždy pred historickou Radnicou o 17:00. Vstupenky je možné zakúpiť si v predpredaji na www.zahoramizadolami.sk alebo priamo na mieste pred podujatím. Počet miest je obmedzený a okruh trvá približne 2 hodiny.

Ďalšie skvelé tipy na zážitky v regióne, ktoré na vás cez leto čakajú, nájdete na: www.centralslovakia.eu  alebo www.zahoramizadolami.sk .

Zdroj: Michaela Rudová, Foto: redakčné a ilustračné