Záverečný bystrický koncert Vivat Vox Organi v podaní Giovannimaria Perrucciho

KULTÚRA
0 /

Siedmy ročník medzinárodného organového festivalu Vivat Vox Organi 2019 vyvrcholí v stredu 18. septembra 2019 posledným koncertom. Za organom banskobystrického Evanjelického kostola v Lazovnej ulici sa o 19:00 hod. predstaví taliansky organista Giovannimaria Perrucci.

Giovannimaria Perrucci

Po ukončení štúdia organovej hry a čembala na Konzervatóriu Gioachina Rossiniho v Pesare zdokonaľoval svoju organovú interpretáciu v ​​organovej triede Xaviera Darasse na Conservatoire National Superiéur v Lyone. Zároveň sa venoval aj štúdiu hry na čembalo u Jana Willema Jansena na Conservatoire National v Toulouse.

Giovannimaria Perrucci vystupuje koncertne ako sólista, ale aj v spolupráci s významnými súbormi. Zúčastňuje sa významných organových festivalov v Taliansku a v Európe. Ako organista má na konte viaceré nahrávky pre rozhlasové stanice RAI, Radio Montebeni, Hessischer Rundfunk vo Frankfurte, nahrávky pre milánsku Discanticu, Bongiovanni v Bologni a pre stanicu Opera 3 v Madride.

Okrem koncertnej hry sa venuje aj organologickej činnosti. Prispieva k zachovanie organového dedičstva, napríklad aj vytvorením súpisu historických organov regiónu Marche, ktorý bol financovaný Centrom kultúrneho dedičstva regiónu Marche.Je tvorcom a koordinátorom projektu Hydraulis, ktorý spája niektoré jadranské krajiny pri spoločnom organologickom a historickom výskume.

Giovannimaria je tiež publicistom a autorom viacerých textov o vzácnych organoch regiónu Marche a spolupracuje s Inštitútom pre historické organy Talianska, so sídlom v Ríme. Okrem koncertnej a organologickej činnosti odborne pôsobí v Inštitúte G. B. Pergolesihov Ancone a na Diecéznom inštitúte sakrálnej hudby vo Fane, kde zároveň vystupuje aj ako organista baziliky San Paterniano.

Program koncertu Giovannimaria Perrucciho v Banskej Bystrici

Johann Sebastian Bach (1685-1750):

Fantasia super „Komm, Heiliger Geist“ – BWV 651

„Jesus Christus, unser Heiland“ – BWV 666a

„Nun Komm der Heiden Heiland“ – BWV 659

„Jesus Christus, unser Heiland“ – BWV 665a

Felice Moretii (1791-1863): Elevazione in Re min

Gioachino Rossini (1792-1868):

Prelude religieux dalla „Petite Messe solemnelle“

„Dal tuo stellato soglio“

Giovanni Quirici (1824-1896):

Suonata per la Consumazione

Polka marziale per dopo la Messa

Vincenzo Petrali (1830-1889):

Adagio per l`Elevazione in Mib.

Versetti in Re per il Gloria

Zdroj: Matúš Kucbel, Foto: ilustračné