Začal sa Týždeň slovenských knižníc + program v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

V dňoch 6. – 12. marca 2023 sa koná 24. ročník Týždňa slovenských knižníc pod tradičným mottom „KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – Knižnice, záruka kvalitných informácií“. Organizátormi podujatia sú: Slovenská asociácia knižníc (SAK), Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK) a Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne.

Slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc sa uskutočnilo v pondelok  popoludní v Trenčíne pod záštitou ministerky kultúry SR. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je aj hlavným partnerom projektu.

Cieľom celoslovenskej kampane je prostredníctvom početných rôznorodých aktivít pozitívne zviditeľniť knižnice ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie s nezastupiteľnou sociálnou funkciou, ktoré mimoriadne aktívne prispievajú k rozvoju znalostnej spoločnosti.

Knižnice 21. storočia nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti a zároveň sú modernými inštitúciami s aktívnym vplyvom na spoločenský a kultúrny rozvoj obcí, miest, regiónov i krajov. Flexibilne reagujú na aktuálne potreby používateľov nielen vo fyzických priestoroch knižníc, ale čoraz viac aj prostredníctvom virtuálneho prostredia internetu.

Tohtoročný Týždeň slovenských knižníc 2023 sa venuje veľmi potrebnej téme ako sú hoaxy, dezinformácie, fake news a podobne.

Týždeň slovenských knižníc predstavuje počtom zapojených knižníc a pripravovaných podujatí neprehliadnuteľný signál pre celú spoločnosť, že knižnice zohrávajú svoju významnú rolu aj v dnešnom digitálnom veku a svoje služby rozširujú aj vo virtuálnom priestore internetu tak, aby boli na dosah a v prospech všetkým občanom vo všetkých regiónoch Slovenska.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici je súčasťou kampane KNIŽNICE PRE VŠETKÝCH – Knižnice, záruka kvalitných informácií“. Viac informácií nájdete na  stránke www.vkmk.sk a Facebooku knižnice, tiež na stránke SAK: http://sakba.sk/event/tyzden-slovenskych-kniznic-2023/.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča ponúka počas tohto týždňa:

  • 50 % zľavu z registračného poplatku pre nových čitateľov,
  • odpustenie sankčných poplatkov počas celého týždňa (podmienkou je vrátenie všetkých požičaných titulov).

Vybrané podujatia:

7. marca o 17:00 hod.: PSYCHOSOMATIKA a techniky proti stresu s Miroslavou Čurilla, koučkou a mentorkou tvárovej jogy a psychosomatiky – Pobočka Sídlisko, 29. augusta 25.

9. marca o 16:30 hod.: ZÁPISKY Z NOVÉHO ZÉLANDU s Ľubicou Tomkovou. Z cyklu cestovateľských stretnutí – Pobočka Centrum, Švantnera 18.

Ďalšie podujatia organizuje VKMK pre vopred dohodnuté skupiny žiakov ZŠ a SŠ, seniorov a ďalšie skupiny ľudí.

Zdroj: SAK a VKMK , Foto: ilustračné