Vydavateľstvo CBS: So Zvolenčanmi môžeme obdivovať svoj kraj v čarovnom šate

KULTÚRA
0 /

Unikátne fotografie zachytené miestnymi nadšencami budú zverejnené v čarovnej knihe. V spolupráci s vydavateľským tímom z Kynceľovej pripravujú knihu Čarovný Zvolen a okolie.

Vydavateľstvo CBS sídliace neďaleko Banskej Bystrice sa rozhodlo vytvoriť dielo, do ktorého sa môžu zapojiť aj lokálni fotografi zo susedného  zvolenského okresu. Ich čarovné fotografie majú možnosť zviditeľniť v unikátnej pripravovanej publikácii. Ukážku prvých záberov si môžete pozrieť už teraz.

Podpora miestnych umelcov

Vydaním obrazovej publikácie chce vydavateľský tím podporiť rozvoj mesta Zvolen a jeho okolia. Tým, že súčasťou knihy budú umelecké fotografie miestnych nadšencov fotografovania, pridáva knihe vyššiu pridanú hodnotu. Slúžiť bude ako inšpirácia pre výlety, spoznávacie víkendy, ale aj ako reprezentačný dar.

V knihe sa budú nachádzať fotografie od lokálnych tvorcov. Tým, že v tomto regióne žijú, poznajú ho do takej miery, že dokážu vystihnúť moment, kedy sa daný objekt, prírodná scenéria či kultúrno-historická pamiatka ukáže v netradičnom svetle. Preto v správnom čase a na správnom mieste zvečňujú neopakovateľné fotozábery. Ich práca bude zviditeľnená v unikátnej pripravovanej knihe Čarovný Zvolen a okolie.

Ako hovorí autor projektu Martin Kmeť:

Mnoho miestnych fotografov má jedinečné až umelecké zábery svojho mesta, obce či regiónu. No nevedia, ako ich môžu využiť a zviditeľniť. Preto im dávame možnosť zapojiť sa do tohto projektu, kde môžu svoju prácu odprezentovať a ukázať svetu“.

Unikátne zábery, ktoré spozná nielen Zvolenčan

Pustý hrad či malebné okolité dedinky zachytené objektívom miestnych fotografov uchvátia nejedného čitateľa.

„Kniha bude obsahovať viac než sto unikátnych záberov. Nebude to len pohľad na samotné mesto Zvolen. Čitateľ v nej nájde aj menej známe, možno pre niekoho nepoznané prírodné skvosty či zaujímavé miesta po kultúrno historickej stránke. Čarovné fotografie priblížia jedinečnosť tohto okresu v srdci Slovenska. Prostredníctvom umeleckých fotografií bude mať možnosť spoznať nepoznané kúzlo Čarovného Zvolena a jeho okolia každý,“

približuje Kmeť. 

Knihou sa inšpiruje aj zahraničný návštevník

Obrazová časť knihy bude obohatená epickými popismi a tiež informáciami o samosprávach, kultúrnych i vzdelávacích inštitúciách či regionálnych podnikoch, ktoré pôsobia vo zvolenskom okrese.

Podľa slov manažérky projektu Miroslavy Osvaldovej sa súčasťou knihy môže stať aj široká verejnosť:

Všetky články, ako aj popisy k fotografiám, budú nielen v slovenčine, ale aj v anglickom jazyku. Tým dostáva kniha vyššiu hodnotu, a tak bude slúžiť na propagáciu zvolenského regiónu nielen pre domácich, ale i zahraničných návštevníkov. Táto krásna kniha z edície Čarovné Slovensko bude vhodná aj ako reprezentačný dar, ktorým ukážeme známe aj menej poznané miesta v regióne, a tým prilákame viacej návštevníkov na stredné Slovensko.

Dočítate sa aj mnoho zaujímavostí

Na vytvorení publikácie sa môžu spolupodieľať aj samosprávy, kultúrne inštitúcie či regionálne podniky, ktoré svojou činnosťou a pôsobením v okrese píšu históriu.

„Aby bola čarovná publikácia hodnotná aj po informačnej stránke, dávame možnosť zviditeľniť a prezentovať sa miestnym fotografom, obciam, regionálnym podnikom, či kultúrno-vzdelávacím inštitúciám pôsobiacich v okrese Zvolen,

uzatvára Miroslava Osvaldová.

Zdroj: Andrea Farkašová, Foto: CBS