,,Vitajte na Slovensku“ – prihovárajú sa Bystričania cudzincom vo svojom novom klipe

KULTÚRA
0 /

Banskobystrické duo Martin ,,MGbility“ Gilian a Kranét prichádzajú po skladbách “Groove Up” a “1997” s ďaľším singlom. Jeho cieľom je predstaviť svetu slovenské tradície, ale i rozveseliť poslucháčov a divákov.

Welcome to Slovakia – to je názov nahrávky, ktorá vznikla v posledných týždňoch aj vďaka spolupráci s Jozefom Pantlíkom (Josh Part) a Vladimírom Homolom. Z hľadiska hudobného žánru ide o fúziu hip-hopového funku a slovenského folklóru. Ten má v skladbe zastúpenie v dvoch hudobných nástrojoch, ktorými sú husle a cimbal.

,,Hlavným účelom tohto spoločného projektu je odprezentovať Slovensko v zahraničí a zároveň naučiť cudzincov pár typických slovenských výrazov, ktoré sa objavujú aj graficky znázornené klipe,

približuje ciele konceptu Martin ,,MGbilityGilian, ktorý stojí aj za organizáciou medzinárodného festivalu The Legits Blast.

Spolupráca s tradičnými slovenskými nástrojmi ale nie je jedinou, ktorá celkovo podčiarkuje akcent pesničky.

,,Našu predstavu o singli dokonale dotvorilo niekoľko krásnych slovenských žien. Prvou z nich je vokalistka Syska Baranová, ktorej sekundujú aj tanečníčky z folklórneho súboru Urpín z Banskej Bystrice,

dopĺňa autor.

Aby došlo k celkovému prepojeniu folklóru a hip-hopu, do role tanečného lídra bol okrem Martina Giliana obsadený aj verejne známy tanečník Johnny “Perfecto” Mečoch.

Okrem už spomínaných výrazov je v klipe odprezentovaná slovenská príroda, ako aj hrady a zámky a iné zaujímavosti, ktoré môžu pomôcť zahraničným turistom lepšie spoznať krásy Slovenska hravou formou.

Klip sa natáčal na Štrbskom Plese a v kolibe Goral na Donovaloch. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Audio nahrávku môžu poslucháči nájsť na všetkých hudobných platformách ako Spotify, Apple Music, a iné.

Zdroj: Romana Dorotovičová, Foto: Martin ,,MGbility“ Gilian a Kranét