Vianočné trhy v Banskej Bystrici odštartovala aj Stará Tržnica, čo všetko chystá do konca roka?

KULTÚRA
0 /

Vianočné trhy sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Nájdeme ich v každom väčšom meste a ani Banská Bystrica nie je výnimkou. Okrem mesta ich tento rok opäť organizuje aj Stará Tržnica, kde okrem gastro stánkov nájdete aj 150 – ročný taliansky kolotoč.

Ani zďaleka to však nie je všetko. Od začiatku decembra majú návštevníci možnosť využívať aplikáciu s množstvom výhod a tento týždeň ponuku obohatia aj regionálne trhy. Aké ďalšie esá budú ešte pribúdať?

Stará Tržnica zahájila počas leta šnúru nezabudnuteľných podujatí, pričom v organizovaní kultúrnych zážitkov pre návštevníkov pokračuje aj mimo hlavnej sezóny. V piatok 1. decembra oficiálne odštartovala Vianočné trhy, v rámci ktorých si návštevníci mohli vychutnať najmä obľúbené špeciality v podaní domácich gastro prevádzok.

Niektoré z nich majú počas decembra stánok v exteriéri, iné zas k spestreniu vianočnej ponuky prispievajú formou zaujímavých ponúk. Tie si zákazníci môžu uplatniť pomocou mobilnej aplikácie Stará Tržnica Banská Bystrica, kde v časti kupóny nájdu všetky aktuálne zľavy a akcie. V rámci nákupu je tak možné nielen ušetriť, ale i dostať kávu či punč úplne zadarmo.

Gastro ponukou však Vianočné trhy na Starej Tržnici v BB len odštartovali, pričom tento týždeň sa ich paleta rozšíri aj o pestrú kombináciu domácich remeselných výrobkov a chutných produktov.

Od pondelka 11. decembra sa totiž stromová alej na Starej Tržnici premenila na vianočné remeselné mestečko v podaní regionálnych trhov, v rámci ktorých sa návštevníkom odprezentuje desiatka lokálnych remeselníkov.

Tešiť sa môžete na ručne vyrábané sviečky z včelieho vosku, teplé kúsky oblečenia či prírodné mydlá, remeselné vianočné gule, keramické predmety i dekorácie z dreva. Chýbať okrem toho nebudú ani tradičné produkty ako med a domáca medovina či perníky, koláče a vianočné oblátky.

Okrem remeselných produktov sa však rozšíri aj ponuka jedál a vianočného punču, ktorú od polovice decembra doplní hneď niekoľko hosťujúcich podnikov.

„Stará Tržnica je miestom, kde sa snažíme ľudí spájať v jednu silnú a priateľskú komunitu nielen počas leta, ale aj celoročne, pričom to v predvianočnom období platí dvojnásobne. Aj preto dávame okrem domácich prevádzok možnosť odprezentovať sa aj iným, väčším i menším konceptom a budovať tak dobré vzájomné vzťahy nielen na strane predajcov, ale aj ich zákazníkov,”

hovorí Vladimír Kováč, majiteľ Starej Tržnice v Banskej Bystrici.

Vianočným trhom však tento rok nebude chýbať ani charitatívny rozmer. Práve ten naplní Kapustnica pre núdznych, ktorú v sobotu 16. decembra v spolupráci so Starou Tržnicou a remeselnou pekárňou Chlieb a láska organizuje Bystrický lokál Davaj Het.

V čase od 11:00 do 14:00 môže túto iniciatívu podporiť ktokoľvek z nás, pričom urobiť tak môžete dvoma spôsobmi – buď kúpou kapustnice za ľubovoľnú sumu alebo formou trvanlivých potravín a teplého oblečenia, ktoré so sebou prinesiete. Celá vyzbieraná materiálna a finančná pomoc následne poputuje charitatívnej organizácii, ktorá sa venuje starostlivosti o núdznych v Banskej Bystrici.

Okrem vianočnej kapustnice sa bude v tónoch silnej pridanej hodnoty niesť aj koncert Betty Kvasnovej a Martina Křeneka, ktorí spev a hudbu spoja s hovoreným slovom. Hlavnou myšlienkou koncertu bude skutočná podstata Vianoc, v rámci ktorej sa umelci dotknú hodnôt ako vďačnosť, rodina, priateľstvo, odpustenie, šťastie i láska. Návštevníci si ho budú môcť vypočuť v sobotu 16. decembra o 19:00 priamo v exteriéri Starej Tržnice.

December na Starej Tržnici nakoniec vyvrcholí Silvestrovským koncertom DJ-ky Dée Essence, ktorá sa bude o zábavu starať od 22:00 do 1:00 hodiny ráno. Nový rok tak budete môcť privítať nielen v spoločnosti blízkych, ale aj hudby a dobrej zábavy, pričom všetci ste srdečne vítaní.

Zdroj: Alžbeta Jambrichová, Foto: ilustračné