Verejná knižnica Mikuláša Kováča oslávila 50. výročie svojho vzniku novou publikáciou

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča (VKMK), kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, uviedla do života knihu, ktorá dokumentuje polstoročie jej činnosti. V priebehu celého roka 2023 si VKMK desiatkami rôznych podujatí pripomínala 50. výročie svojho vzniku. Tieto oslavy vyvrcholili na sklonku roka dvoma veľkými akciami.

Dňa 28. novembra pripravila knižnica spomienkové stretnutie s bohatým programom pre bývalých i súčasných zamestnancov, ktorým zdôraznila dôležitosť neúnavnej práce knihovníkov pri šírení kultúry a vzdelanosti národa.

Riaditeľky knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK s Petrom Černekom

Riaditeľky knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK s Petrom Černekom

Na Luciu vyvrcholili celoročné pripomienky významného jubilea Verejnej knižnice Mikuláša Kováča slávnostným podujatím v Thurzovom dome. Vzácni hostia z Banskej Bystrice i celého kraja si spolu s bývalým aj súčasným vedením knižnice pripomenuli básnika a publicistu Mikuláša Kováča, poukázali na zásadné míľniky v histórii knižnice, jej najväčšie úspechy i výzvy do budúcnosti.

Počas podujatia zazneli básne Mikuláša Kováča v podaní dramaturga RTVS Marcela Páleša, spev Hany Perecárovej, študentky Katolíckeho gymnázia Štefana Moysesa a veľa pozitívnych slov v príhovoroch. Zaujali aj moderne spracované videá z dielne Verejnej knižnice Mikuláša Kováča Básnik a knižnica, Knižnica v čase, Spolu sme knižnica a prezentovaný bol tiež Príbeh našej knižnice – prvý knižničný kalendár Verejnej knižnice Mikuláša Kováča.

Zľava Ondrej Lunter a Peter Klinec

Zľava Ondrej Lunter a Peter Klinec

Významnou súčasťou programu slávnostného podujatia bolo uvedenie do života dlho pripravovanej publikácie s názvom 50 rokov Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v obrazoch a dokumentoch 1973 – 2023, na ktorej sa autorsky podieľal bývalý riaditeľ knižnice Peter Klinec a bývalé dlhoročné zamestnankyne Katarína Donovalová a Soňa Šóky.

Knihu uvádzali do života spolu s krstnými rodičmi Ondrejom Lunterom, predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja, Petrom Černekom, riaditeľom odboru kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Ivetou Babjakovou, riaditeľkou Verejnej knižnice Mikuláša Kováča.

Peter Klinec

Peter Klinec

Iveta Babjaková, riaditeľka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča uviedla:

„Verejná knižnica Mikuláša Kováča už od svojho vzniku – presne podľa životného kréda Mikuláša Kováča – buduje vzťahy s komunitou, v komunite, medzi komunitami. Spája ohnivká dôvery do pevného reťazca lásky ku knihe, ktorou človeka zušľachťuje, skultúrňuje, vzdeláva, zabáva. Práve preto má svoje pevné miesto v systéme knižníc, čoho dôkazom je 50 rokov jej existencie.“

Iveta Babjaková

Iveta Babjaková

Verejná knižnica Mikuláša Kováča je podľa riaditeľky Babjakovej už pol storočia pevným bodom kultúry a spoločenského života niekoľkých generácií Banskobystričanov, je obohacujúcim prvkom a pevnou súčasťou života občanov nášho mesta, otvoreným vzdelávacím prostredím pri hľadaní poznania, inšpirácie a osobného rozvoja. V neposlednom rade poskytuje jedinečnú kultúrnu skúsenosť.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča dôstojne oslávila 50. výročie svojho vzniku spomienkou na ľudí, ktorí v nej zanechali nezmazateľné stopy, a rovnako vyzdvihla dôležitosť knižníc ako miest, v ktorých sa spája poznávanie, šírenie kultúry, vzdelanosti a slobody.

Publikácia 50 rokov Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v obrazoch a dokumentoch 1973 – 2023

Publikácia 50 rokov Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v obrazoch a dokumentoch 1973 – 2023

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková, Foto: VKMK