FOTO: Verejná knižnica Mikuláša Kováča má „Kráľa detského čitateľa“ za rok 2018

KULTÚRA
0 /

Súťaž o titul „Kráľ detského čitateľa 2018“ sa uskutočnila v stredu 15. mája 2019 v pobočke knižnice na Fončorde. Do súťaže sa zapájajú žiaci 1. a 2. stupňa základných škôl.

Výber súťažiacich sa robí vždy podľa počtu vypožičaných kníh a návštevnosti knižnice detských čitateľov v roku 2018. Súťažiaci žiaci boli z pobočiek Verejnej knižnice Mikuláša Kováča: pobočka Sásová, pobočka Sídlisko, pobočka Fončorda a Oddelenie pre deti.

„Súťažné zápolenie prebiehalo v štyroch disciplínach: informačná  vedomostná, zábavná a všeobecná, ktoré preverili vedomosti o knižnici, orientáciu v knižnom fonde, ale i otázky týkajúce sa detských autorov, či mesta Banská Bystrica. Nechýbali zábavné hádanky viažuce sa ku knihám a ich autorom,“

hovorí  Soňa Šóky, projektová manažérka VKMK Banská Bystrica.

Kráľovnou či kráľom sa mohol stať čitateľ s najväčším počtom bodov vo všetkých súťažných kategóriách. Za prítomnosti žiakov 3. ročníka ZŠ Radvanská 1 z Banskej Bystrice prebehol slávnostný ceremoniál pasovania za „Kráľa detského čitateľa 2018“. Šerpu a kráľovskú korunu odovzdali „kráľovné – čitateľky“ z uplynulého roka.

Kráľovnou detského čitateľa pre 1. stupeň ZŠ sa stala Sára Minková zo ZŠ Štefana Moysesa a pre 2. stupeň ZŠ Berenika Zacharová. Ďalšími súťažiacimi boli žiačky základných škôl z Banskej Bystrice Stella Faboková, Zuzana Chrobáková, Lenka Chrobáková, Daniela MachováKarin Sabolová, ktoré si odniesli diplom za účasť v súťaži.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča takýmto podujatím chce predovšetkým motivovať žiakov základných škôl k čítaniu, ich záujmu o knihy a návštevu knižnice. Všetci zúčastnení súťažiaci dostali ako odmenu knihu a sladkú dobrotu v podobe torty.

Autor: Soňa Šóky , Foto: VKMK BB