Veľkonočná premiéra v BDNR pre deti v znamení Hrubínovej poézie: AKO SA CHYTÁ RADOSŤ

KULTÚRA
0 /

Divadelná sezóna 2018/2019 sa v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici nesie „V znamení snov“. Symbolom sezóny je spoločné storočie, prepojenie a dedičstvo medzi českoua slovenskou krajinou.

Veľkonočná premiéra

A práve Veľkonočná nedeľa sa stane dvojnásobne sviatočnou, pretože  21. apríla o 16:00 hod. sa bude konať slávnostná premiéra pre deti, ktorou vyvrcholí česko – slovenská línia tvorby. Na banskobystrické dosky sa historicky po prvýkrát dostane poetické slovo mimoriadneho českého básnika Františka Hrubína.

František Hrubín je literárnymi vedcami označovaný za prelomového autora v oblasti detskej tvorby. Vytvoril pozoruhodné množstvo básní, hádaniek, veršovaných i neveršovaných rozprávok pre deti, často v spolupráci s výtvarníkmi – ilustrátormi.

Dramaturgička BDNR Monika Tatarková hovorí:

„Uvedenie poézie v divadle pre deti nie je bežnou praxou. BDNR netradičný počin iniciovalo v spolupráci s hosťujúcim tvorivým tímom, pod režijným vedením mladého režiséra, absolventa Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne, Miroslava Lukačoviča.“

Spolu s tímom – scenárista, dramaturg Jakub Molnár, výtvarník Marian Lacko, choreografka Tereza Stachová – v divadle hosťuje po prvýkrát. Tím dopĺňa muzikant Juraj Haško, ktorý je dlhoročným spolupracovníkom BDNR.

Scénický tvar akcentuje hru, detské videnie sveta, skúmanie, objavovanie radosti, každodenných krás ukrytých v maličkostiach. Inšpiráciou k výtvarnému zobrazeniu sa stali práca s predmetmi dennej potreby (aké nájdeme u babičky v kuchyni), z ktorých vzniká okolitý svet prostredníctvom vizuálnych tieňohier. V interpretácii 5 herečiek si deti a rodičia vychutnajú rým, rytmus, zhudobnené verše, melódie a piesne, ktoré čakajú na interaktívnu spoluprácu detí.

Veľkú noc na Rázcestí oslávme v znamení radosti. Namiesto vody sa pripravte na osvieženie v rytmickom prúde poézie! Predstavenie je venované deťom od 4 rokov.

Ako sa chytá radosť

Autor: František Hrubín, preklad básní: Milan Rúfus, scenár: Jakub Molnár, Miroslav Lukačovič, výprava: Marian Lacko, hudba: Juraj Haško, dramaturgia: Monika Tatarková, Jakub Molnár, réžia: Miroslav Lukačovič.

Hrajú: Eva Dočolomanská, Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Alena Sušilová,  Anna Zemaníková.

Vstupenky na premiéru si môžete rezervovať telefonicky: 048/ 412 55 13, mailovo vstupenky@bdnr.sk, priamo na stránke divadla www.bdnr.sk alebo zakúpiť online cez www.ticket-art.sk.

Zdroj: Monika Tatarková, Foto: BDNR a ilustračné