V silnej konkurencii tanečníkov festivalu The Legits Blast zabojuje o popredné miesto aj Slovák

KULTÚRA
0 /

V piatok popoludní zažila Banská Bystrica poriadnu ochutnávku pravej Hip Hopovej kultúry. Vďaka medzinárodnému festivalu The Legits Blast pricestovali do Banskej Bystrice stovky tanečníkov z viac ako 75 krajín sveta.

Tí sa postupne predstavia v preliminačných battloch o postupové miesta prestížnej breakingovej súťaže Outbreak Europe. Kým v ženských kategóriách o postup zabojujú napríklad Japonky, Nemky či Poľky, v detských battloch sa predstavia aj reprezentanti Ukrajiny či Ruska. V súťaži mužov garantujú kvalitné výkony najmä tanečníci Red Bull All Stars a reprezentanti z Ameriky, Kanady a Francúzska. O víťazoch sa rozhodne 27. júla, kedy na návštevníkov festivalu čakajú aj koncerty a skvelá párty.

Brány festivalu sa v sobpotu otvoria o 10:00 hodine dopoludnia. Kým na tanečných stejdžoch si už od rána budú vymieňať svoje skúsenosti špičkoví tanečníci, fun zónu zaplnia nadšenci jogy či iných športových aktivít. Okolo obeda sa začnú bboys a bgirls združovať v tanečných kruhoch, kde odborná porota vyberie len tých najlepších. O postup zabojuje aj bboy twister zo Slovenska, ktorému sa v uplynulých ročníkoch podarilo pretancovať do užšieho výberu.

,,Tento rok to budú mať porotcovia naozaj ťažké. Musia sa zhodnúť na postupujúcich do top 16 a top 32 v štyroch kategóriách – ženy, muži, dvojice a deti. Aj tento rok sme zaznamenali enormné množstvo prihlásených tanečníkov, takže ich voľba určite nebude jednoduchá,“

hovorí Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu.

Zatiaľ sa do tanečných súbojov tento rok zapojilo viac ako 700 tanečníkov, pričom registrácia ešte stále prebieha. Tí najlepší si zmerajú sily už v sobotnej popoludňajšej súťaži.

,,Touto cestou chceme na festival pozvať všetkých, ktorí sa nebránia stretu s inou kultúrou a fandia krkolomným breakingovým pózam. Bboys a bgirls z celého sveta sa zaručene postarajú o napínavú atmosféru a kopu nezabudnuteľných zážitkov,“

pozýva na udalosť Gilian.

Sobotný finálový večer odštartuje v podvečerných hodinách, a to celkom netradične.

,,Keďže každoročne prichádza na festival množstvo tanečníkov z celého sveta, čo si veľmi vážime, rozhodli sme sa predstaviť svetu aj naše tradície a kultúru. Okolo 16:30 hod. odštartuje finálové súboje vystúpenie bystrického folklórneho súboru Urpín, ktorý si pre návštevníkov festivalu pripravil špičkovú choreografiu,“

informuje o programe Martin Gilian.

Sobotný program vyvrcholí koncertom zahraničných i domácich interpretov na Orange stage. Verejnosť však určite zaujme aj atraktívny nedeľný program v Urban Spote, kde sa v rámci konceptu Rep Your Country predstavia národné tímy tanečníkov štýlu breaking.

Súčasťou nedeľného programu bude aj módna prehliadka nového návrhárskeho talentu, Lenky Slačkovej z Banskej Bystrice, ktorá odprezentuje svoju kolekciu, v ktorej spojila prvky slovenského folklóru a pouličnej módy.

Kompletný program festivalu nájdete na www.tlb.sk.

Zdroj: Black Apple, Foto: ilustračné