V piatok pokračuje v Banskej Bystrici Klubové povstanie

KULTÚRA
1 /

Počas pripomínania si Dňa boja za slobodu a demokraciu sa mesto Banská Bystrica premenilo na dejisko nového mestského hudobného festivalu Klubové povstanie. Podujatie ponúka vystúpenia takmer tridsiatich hudobných interpretov, zaujímavý sprievodný program a netradičné spojenia.

Súčasťou prvého ročníka festivalu sú kultúrne a klubové priestory ako Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Urban Spot, Klub 77, Hogo Fogo Jazz & Art Club, Bosorka, Mefisto, Výklad a tiež Robotnícky dom. Počas dvoch večerov v nich vystupujú umelci rôznych žánrov.

Diváci môžu spoznať napríklad projekt Ultrazvuk s Vecom, Tonom S. a speváčkou Zuzanou Mikulcovou, ďalej vystúpia reper Konex, skupina Čisté tvary, legendárny Janko Lehotský, renomovaný saxofonista Erik Rothenstein či kultová česká punková skupina Znouzectnost.

Sprievodný program Klubového povstania sa začal už 16. novembra v Záhrade diskusiami so známym českým spisovateľom Pavlom Kosatíkom a klubovým organizátorom Marošom Pavúkom. Súčasťou programu bolo aj premietanie filmu Jakuba Julényho – Komúna.

Janko Lehotský

Janko Lehotský

Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutočnilo vo štvrtok 17. novembra večer v Robotníckom dome, kde bol koncert skupiny The Electric Tribute. Jej členovia po dlhom čase oživili pesničky banskobystrickej bigbeatovej legendy 60. rokov. Počas Dňa študentstva a Nežnej revolúcie organizátori pozvali účastníkov podujatia na Spomienkovú prechádzku po tematických miestach v uliciach Banskej Bystrice so začiatkom v Národnej ulici.

Predaj lístkov je počas celého festivalu aj v daných klubových miestach. Online predaj vstupeniek bude dostupný až do konca podujatia za nezmenenú cenu.

Klubové povstanie a jeho organizátori sa od začiatku hlásia k hodnotám slobody a tolerancie, ktoré by mali mať svoje miesto nielen v kluboch, ale i v celom verejnom priestore. Aj preto sa festival hlási k iniciatíve Slovenská tepláreň (www.slovenskateplaren.sk), ktorej cieľom je formou kultúrnych podujatí vyjadriť spolupatričnosť pre Matúša a Juraja a ich blízkych, ako aj vysloviť podporu LGBTI+ ľuďom.

Banskobystrická klubová scéna povstane aj v piatok 18. novembra s bohatým line-upom pre všetky generácie Banskobystričanov, ale aj návštevníkov. Organizátori zmenili piatkové časy vystúpení skupín Simple Souls (po novom 21:00 hod.) a Junkless (po novom 19:30 hod.). Program a aktuálne informácie o podujatí nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: Dominika Adamovičová a (tom) , Foto: ilustračné