V piatok hrajú ochotníci Nového divadla v Šalkovej veselohru „Malina, kravka naša milená“

KULTÚRA
4 /

V jednej z banskobystrických mestských častí vzniklo šalkovské Nové divadlo. Je to zoskupenie dobrovoľníčok a dobrovoľníkov, ktorí chcú priblížiť kultúru všetkým nadšencom divadelného umenia. Už tento piatok hrajú v Kultúrnom dome Šalková veselohru „Malina, kravka naša milená“.

Malina, kravka naša milená

Aktuálne má šalkovské ochotnícke divadlo v repertoári veselohru slovenského autora Andreja Opáleného s názvom „Malina, kravka naša milená“.

Andrej Opálený

Andrej Opálený

Jedného dňa do pokojného života občanov malej, nemenovanej obce, kde všetci si nažívajú ako jedna rodina, prekvapivo zasiahne príchod nevídanej návštevy. Odkiaľ prišla? Ako vyzerá? Čo je jej cieľom? Ani na jednu z otázok nedokáže nik s presnosťou odpovedať. Jediný, kto bol priamo  s ňou v kontakte je pastier Jano.

Vlnu rozhorčenia vyvolá skutočnosť, že namiesto toho, aby prišla v pokoji a láske, unesie občanmi milovanú kravku – Malinu. Priame stretnutie je nevyhnutné. A to aj napriek tomu, že starosta stále nechce uveriť, že Jano o mimozemskej návšteve a zmiznutí hovorí pravdu. Nakoniec sa návštevník občanom ukáže. Ako ho privítajú a ako sa vysvetlí zmiznutie kravky Maliny sa divák dozvie v závere hry.

Z veselohry Malina, kravka naša milená

Z veselohry Malina, kravka naša milená

Postavy

Jano, pastier obecných kráv

Mara, jeho žena

Starosta, Karol

Fero, občan

Dora, Ferova žena

Anička, slobodná deva

Marťan

Občania, koľko len chcete

Nové divadlo v Šalkovej

Nové divadlo v Šalkovej

Nové divadlo v Šalkovej

Ak vás zaujíma, čo sa stane, keď do bežného života obyvateľov obce zasiahne príchod nevídanej návštevy, určite príďte v piatok 12. januára 2024 o 19:00 hod. do Kultúrneho domu Šalková. Všetci sú pozvaní.

Vstupné je dobrovoľné. Predstavenie nie je vhodné pre deti do 10 rokov.

Kultúrny dom Šalková

Kultúrny dom Šalková

„Veríme, že divákom sa bude páčiť. Hercom zas želáme veľa úspechov, ako i pozorných, vnímavých a tlieskajúcich fanúšikov,“

uvádza mesto Banská Bystrica na sociálnej sieti.

Po uvedení veselohry „Malina, kravka naša milená“ v Šalkovej odchádzajú ochotníci z Nového divadla na turné po okolitých obciach.

Autor: (tom), Foto: Nové divadlo a ilustračné