V piatok 2. júna od 18:00 bude v Banskej Bystrici Noc kostolov 2023

KULTÚRA
1 /

Aj tento rok sa v Banskej Bystrici uskutoční podujatie Noc kostolov. Brány troch historických kostolov sa pre návštevníkov otvoria v piatok 2. júna 2023. Cieľom podujatia je  pozvanie pre všetkých ľudí dobrej vôle k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných, architektonických a hudobných pokladov.

Program Noci kostolov 2023

V Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici pripravili organizátori program, ktorý sa v piatok 2. júna 2023 začne o 18:00. Predstavia sa dva spevácke zbory pod vedením dirigenta Petra Bibzu. Milovníkom zborového spevu sa predstaví banskobystrický spevácky zbor Hron a spevácky zbor Evanjelického gymnázia z Banskej Bystrice.

Evanjelický kostol

Evanjelický kostol

Noc kostolov si budú môcť návštevníci vychutnať aj vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie na námestí Štefana Moysesa, so začiatkom o 18:00. Program začne sprístupnením chrámu a priestorom na stíšenie.

O 19:00 bude program pokračovať organovým koncertom. O 20:00 bude pre návštevníkov pripravená moderovaná prehliadka s odborným výkladom.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie

Kostol Nanebovzatia Panny Márie

Noc kostolov sa uskutoční aj v Katedrále sv. Františka Xaverského na Námestí SNP. V katedrále sa program začne modlitbou vešpier o 19:00. Od 20:00 je pripravený koncert študentov banskobystrického konzervatória.

Banskobystrická Noc kostolov v katedrále vyvrcholí o 21:00 hudobno-slovným pásmom.

Katedrála sv. Františka Xaverského

Katedrála sv. Františka Xaverského

Sprievodný program počas celého podujatia bude obsahovať komentovanú prehliadku kostola, prehliadku krypty a ďalších zaujímavostí.

Vstup na podujatie je voľný.

Zdroj: Matúš Kucbel , Foto: ilustračné