V Banskej Bystrici sa môžete naladiť na fašiangovú strunu aj krátko pred Popolcovou stredou

KULTÚRA
0 /

Fašiangové obdobie trvajúce do Popolcovej stredy 22. februára 2023 bolo charakteristické organizovaním svadieb, zábav či zabíjačiek. Nie inak je to aj v Banskej Bystrici.

Fašiangy 2023 končia

V uplynulých dňoch to boli fašiangové pochôdzky v maskách v jednotlivých mestských častiach, ako napríklad v Rudlovej a Sásovej. Tu sa konal 11. ročník tradičnej akcie, ktorý organizovala Občianska rada Rudlová – Sásová I. v spolupráci s Výborom mestskej časti č.3.

Fašiangy s pochôdzkou mali veľký úspech. Napriek dažďu sa tejto akcie zúčastnil rekordný počet návštevníkov. Na záverečnej zábave praskalo Sopráno vo švíkoch.

V utorok, pred Škaredou stredou, bývala posledná veselica, na ktorej sa pochovala basa na znak zákazu organizovania zábav počas 40 – dňového pôstu. Ukážku tradičných zvykov si môžete prísť pozrieť na Námestie SNP a do Robotníckeho domu v utorok 21. februára 2023.

Fašiangový program v utorok 21. februára 2023

– Fašiangový sprievod a pochovávanie basy: tradičné zvyky o 16:30 hod. na Námestí SNP.

– Veselo na fašiangy: hudobno-tanečný program o 18:00 hod. v Robotníckom dome.

– Tanečný dom a fašiangová zábava od 19:30 hod. v Robotníckom dome.  Čardáš zo Šumiaca vás naučia tancovať Martina a Peter Hrabovskí. Do tanca zahrá Ľudová hudba Pokošovci zo Šumiaca.

Mesto Banská Bystrica vás všetkých srdečne pozýva na podujatie, počas ktorého si pripomenieme najveselšie ľudové zvyky roka.

Príďte a užite si posledný fašiangový deň tohto roka v meste pod Urpínom.

Pr=

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: ilustračné