V Banskej Bystrici nás čaká pestrý víkend plný zaujímavých podujatí

KULTÚRA
3 /

V sobotu 22. apríla 2023 od 10:00 hod. sa areál SOŠ Pod Bánošom  zmení na farmársky trh. Koná sa tu podujatie „Tradičná chuť jari – Otváranie Banoša“, ktoré ponúka aj tentoraz regionálne produkty, ukážky remeselníkov i jedlá a súčasne tiež výbornú náladu.

Jazz festival a Vínšpacírka

Po roku v Banskej Bystrici sa v našom meste koná  trojdňový United Europe Jazz Festival. Výnimoční muzikanti sa v rámci 27. ročníka, okrem Námestia SNP, predstavia až do nedele aj v priestoroch Robotníckeho domu a v Hogo Fogo Jazz & Art Club-e.

Okrem iných jazzmanov privítame na  bystrickom námestí legendárneho Petra Lipu. Organizátori pripravili kvalitný program. Je to už o 27. ročník kultúrneho podujatia, ktoré je súčasťou Banskej Bystrice od roku 1996.

Základnou myšlienkou festivalu je vzájomná výmena jazzových kapiel z jednotlivých partnerských krajín, podpora špecifického hudobného žánru a obohatenie kultúrneho a spoločenského života.

„Všetci milovníci dobrého vínka si určite prídu na svoje aj počas sobotnej Vínšpacírky. Najkratšia a najbohatšia vínna cesta zaznamenala vlani rekordný počet návštevníkov. Aj tento rok môžete na Námestí SNP od 14:00 hod.. očakávať pestrú ponuku, a to nielen od slovenských, ale aj zahraničných vinárstiev. Počas podujatia už tradične spustíme fontánu a o 15:00 hod. otvoríme letnú sezónu,“

pozýva na sobotňajšiu Vínšpacírku primátor mesta Ján Nosko.

Ján Nosko pri slávnostnom otvorení fontány

Ján Nosko pri slávnostnom otvorení fontány

Vínšpacírka 2023 bude skutočne bohatá a plná nezameniteľných chutí. Viac ako 400 vzoriek prinášajú na Námestie SNP vinári z celého Slovenska. Svoje zastúpenie budú mať aj distribútori zahraničných vín, takže návštevníci budú môcť porovnávať aj svetovú produkciu.

Organizátori Vínšpacírky na jej 9. ročníku udelia cenu za prínos v oblasti enológie a vinárstva. Prevezme si ju uznávaný enológ Miroslav Petrech, ktorý vo viniciach na kopcoch nad Mužlou vypestoval najlepšie ohodnotený rizling a dal vďaka neoblomnosti a vytrvalosti druhý život slovenskej odrode Breslava.

Lístky na podujatie si môžu návštevníci zakúpiť  na dvoch predajných miestach na Námestí SNP od 14:00 hod. Cena lístka je 10 €. Návštevník dostane degustačný set a náramok a následne voľne degustuje.

Vzorky sa kupujú u jednotlivých vinárov za hotovosť. Oficiálne ukončenie podujatia je naplánované na 20:00 hod.

Otváranie Bánoša ponúka pestrý program pre celé rodiny

Stredná odborná škola Pod Bánošom, ktorej zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, pripravila na sobotu 22. apríla už tradičné podujatie, ktorým otvorí poľnohospodársku sezónu v našom kraji.

Farmárske trhy, tradičné remeslá, ukážky sokoliarstva, včelárstva či výstavka drobných zvierat. Okrem toho sprievodný program v podobe divadelných predstavení pre najmenších, detskej školy varenia alebo ukážky rezu a vrúbľovania ovocných stromčekov.

Otváranie Bánoša už túto sobotu 22. apríla 2023 od 10:00 hod. privíta tisícky návštevníkov nielen z Banskej Bystrice, ale širokého regiónu. Podujatie sa koná v tradičnom termíne vyháňania oviec na pašu a miestni si ho spájajú so začiatkom jari.

„Stredná odborná škola Pod Bánošom patrí medzi tie naše školy, o ktoré je medzi žiakmi záujem. Teší ma to o to viac, že ponúka odbory, ktoré sú nielen späté s poľnohospodárstvom, ale ktoré mladých ľudí učia ako podnikať a nájsť svoje uplatnenie na trhu práce. Veľmi sa teším, že Otváranie Bánoša je aj po viac ako dvanástich rokoch medzi ľuďmi populárne a že my ako zriaďovateľ sme jeho súčasťou,“

uvádza Ondrej Lunter, predseda BBSK, ktorý sa sobotného podujatia zúčastní aj osobne.

Ondrej Lunter

Ondrtej Lunter

Návštevníci sa môžu tešiť na viac ako 120 stánkov, z nich asi 40 ponúkne jedlo a farmárske produkty, zvyšok bude patriť ľudovým remeselníkom.

„Systematicky sa snažíme o to, aby sme predstavili skutočne prvovýrobcov a ich produkty. Na trhoch Pod Bánošom nenájdete žiadne výrobky z masovej výroby alebo z dovozu,“

hovorí riaditeľ školy Pavel Fiľo.

Pavel Fiľo

Pavel Fiľo

Ten potvrdzuje aj to, že o školu je naozaj záujem:

„Tento rok nám prišlo 154 prihlášok, zobrať môžeme sto žiakov. Od septembra začíname aj s novým odborom – farmár pre podhorské a horské oblasti, v rámci celoživotného vzdelávania,

Najväčší záujem je o odbory ako podnikanie v chove spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat, manažment regionálneho cestovného ruchu, cukrár-kuchár alebo podnikateľ pre rozvoj vidieka.

V rámci projektu Potenciál včelárstva v horskej oblasti od teórie až po prax, na ktorý sa podarilo škole získať viac ako 435 tisíc eur z eurofondov, sa aktuálne uskutočňuje rekonštrukcia a stavebné úpravy dvoch stavebných objektov – hospodárskej budovy a Hájenky. Tie bude škola využívať na výučbu žiakov v študijnom odbore včelár – včelárka v ekologickej biovčelnici v horskej oblasti obce Braväcovo pod Nízkymi Tatrami.

Kraj zriaďuje trinásť Regionálnych centier kariéry, ktoré mapujú potreby trhu práce a prepájajú základné školy, stredné školy a zamestnávateľov. Tiež má sedem funkčných centier práce s mládežou SPACE, kde nájdu mladí ľudia zázemie pre svoj rozvoj.

Zdroj: Lenka Štepáneková a (tom), Foto: ilustračné