Univerzitná noc literatúry 2022 bude naživo v utorok 26. apríla na UMB

KULTÚRA
0 /

Konečne! Po dvoch rokoch a opäť naživo! Na 9. ročník Univerzitnej noci literatúry majú pre vás organizátori pripravené silné texty, fantastických čítajúcich a netradičné priestory. Zapisujte si do diárov utorok 26. apríla 2022 a príďte do priestorov univerzity na Tajovského 40 a 51, začína sa o 17:00 hod.

Vo farbách Ukrajiny

Univerzitná noc literatúry po dvoch ročníkoch online, spôsobených nepríjemnou pandemickou situáciou, konečne poteší divákov živým čítaním a stretnutiami A radosť je o to väčšia, že si všetci plne uvedomujú situáciu u našich východných susedov.

Aj preto je tohtoročná UNL vo farbách Ukrajiny, aby vyjadrila nielen spoluúčasť na utrpení, ale aj stanovisko organizačného tímu, študentov a študentiek UMB, mladých ľudí, ktorí túžia po radostnom, slobodnom, naplnenom živote, po budúcnosti, ktorá poskytuje možnosti rásť a žiť bezpečne.

Ide o gesto odmietnutia akéhokoľvek násilia, akejkoľvek agresie páchanej človekom. Ideou 9. ročníka je mierové posolstvo a nenásilie a tomu je venovaný aj výber čítaných kníh. Ocitneme sa v USA, ale aj v Moskve, na Ukrajine či Islande, v Nemecku aj v Modre. 

7 kníh, 7 stanovíšť, 7 čítaní

Hlas prekladateľky a vysokoškolskej pedagogičky Paulíny Šedíkovej Čuhovej nás nenechá ľahostajnými voči detskej prostitúcii a predaju detí na Západ (Lana Lux, Kukolka).

Redaktor Peter Zemaník bude na chladnom Islande bojovať s ponižovaním (Joachim B. Schmidt, Kalmann). Prekladateľka a vysokoškolská pedagogička Marianna Bachledová nazrie aj so štipkou humoru pod pokrievku nášho strachu zo smrti (Caitlin Doughty, Dym v očiach).

Katarína Koščová

Katarína Koščová

Speváčka Katarína Koščová pozýva s ironickým nadhľadom a svojským zmyslom pre spravodlivosť do Moskvy medzi sovietskych disidentov (Martha Gellhorn, Päť výletov do pekla). Študent herectva a televízny moderátor Dušan Ambróš bude bojovať za šťastie nás všetkých (Dalton Trumbo, Johnnymu dali pušku).

Anna Jančová vzdeláva deti aj učiteľov a pri vyšetrovaní vraždy sa zamyslí nad tým, ako pravdivé sú príbehy, ktoré o sebe rozprávame (Ottessa Moshfegh, Smrť v jej rukách). Poradenská psychologička a vysokoškolská pedagogička Zuzana Heinzová odľahčí vážnosť bodkovaným psom, ktorého ľúbime, aj keď všetko (roz)hryzie či zje, rozbije či vysype, ociká alebo inak zničí (Veronika Šikulová, Pozor, bodkovaný pes!, Slovart).

„Čítané knihy sú čerstvými produktmi banskobystrickej Literárnej bašty. A to nielen preto, že ide o nášho dlhoročného partnera, ale najmä preto, že ide o vydavateľstvo s názorom,“

hovorí Dana Straková z Referátu marketingovej komunikácie UMB.

Prirodzene, opäť je pre návštevníkov a návštevníčky UNL pripravený predajný stánok, v ktorom je možné zakúpiť čítané a aj iné výborné knižné novinky, ako aj podporiť projekt kúpou reklamných predmetov. Nechýba ani detské stanovište, detský kútik a záverečná tombola s afterparty.

Čítania sa začínajú na všetkých stanovištiach naraz o 17:00, číta sa 15 minút, po ktorých vždy nasleduje 15-minútová prestávka na presun na ďalšie stanovište. Na prvom stanovišti, ktoré sa rozhodnete navštíviť, dostanete „literárny pas“ so všetkými podstatnými informáciami vrátane mapky stanovíšť, pri orientácii však budú pomáhať aj dobrovoľníci a dobrovoľníčky UNL.

Organizátori sa tešia na Vás v utorok 26. apríla 2022 od 17:00 hod. v priestoroch Filozofickej fakulty UMB na Tajovského 40 a 51 v Banskej Bystrici. Nalaďte sa mierovo na umenie a príďte, lebo ste nevyhnutnou súčasťou atmosféry a sily podujatia. Nezabudnite sledovať FB a IG Univerzitná noc literatúry.

Zdroj: Dana Straková a (tom), Foto: UMB a ilustračné