Týždeň slovenských knižníc vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča

KULTÚRA
0 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča (VKMK) v Banskej Bystrici  sa aj tento rok zapája, už do 22. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc (TSK). Začína v pondelok 1. marca 2021.

Týždeň slovenských knižníc 2021 vo VKMK

Už tradične sa uskutoční prvý marcový týždeň (1. – 7. 3. 2021) a jeho mottom je známe: Knižnice pre všetkých. Týždňom slovenských knižníc štartuje mesiac, ktorý je už tradične zameraný na knihy a čítanie.

„Vyhlasovateľmi sú Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc. Základným cieľom podujatí v tomto týždni je pozitívne zviditeľňovať knižnice ako kultúrne, vzdelávacie a informačné inštitúcie. Podujatia realizované v knižnici sú určené rôznym vekovým kategóriám a komunitám ľudí,“

hovorí manažérka VKMK Soňa Šóky.

Kým vlaňajšie celoslovenské otvorenie TSK knižničná obec stihla v Slovenskej  národnej galérii – Zvolenskom zámku tesne pred prepuknutím corona krízy, tohoročné slávnostné otvorenie sa uskutoční len on – line 1. marca 2021 o 13:00 hod. na webovej aj FB stránke Slovenskej asociácie knižníc.

Návštevníkom stránky sa prihovorí ministerka kultúry Slovenskej republiky Natália Milanová a obaja predsedovia knihovníckych profesijných združení. Jedným z prekvapení bude aj propagačné video o slovenských knižniciach.

Zuzana Kubašáková

Zuzana Kubašáková

Otvorenie bude spojené aj s tradičným odovzdaním výročnej ceny Slovenskej asociácie knižníc „SAKAČIK 2020“, niektorej z členských knižníc za jej aktívnu činnosť, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu.

VKMK pripravila podujatia pre rôznu vekovú kategóriu a bude ich prezentovať v on-line priestore (Face Book, Instagram, YouTube kanál), tak ako väčšina kultúrnych inštitúcií v súčasnosti.

Ján Marton

Ján Marton

Z programu na sociálnych sieťach v rámci TSK 2021 

1.3. 2021, 9:00 – FB

Týždeň slovenských knižníc – Z histórie vzniku knižníc, knižnice v súčasnosti – vzdelávací kvíz

2,3.2021, 18:00 –  FB a YT

Predstavujeme Zuzanu Kubašákovú – obľúbenú autorku literatúry pre deti a mládež

3.3.2021, 9:00 – FB a YT

Zaujímavosti zo sveta kníh – Čo číta čitateľka Veronika?

4.3. 20201, 18:00 – FB

Od brka po kníhtlač – zaujímavosti o vzniku kníh

5.3. 2021, 18:00 – FB a YT

Predstavujeme Jána Martona – autora poézie a prózy pre dospelých

6.3.2021, 9:00 – FB, YT a IG

Historický kalendár: Ján Bodenek – autor literatúry pre deti a mládež  (výročie narodenia)

7.3.2021, 18:00 – FB a IG

Zaujímavosti zo sveta kníh – Hádanka: Ktorá autorka detskej literatúry napísala knihu „Víla zo šatôčky“?

Okrem toho aj ďalšie aktivity na sociálnych sieťach v mesiaci marec budú venované najmä prezentácii kníh a ich autorom, výročiam, významným udalostiam  a zaujímavostiam zo sveta knižníc.

Knižnica si pripomenie Deň ľudovej rozprávky (16. marec, výročie narodenia zberateľa ľudových rozprávok Pavla Dobšinského) sériou nahovorených rozprávok od autora Igora Válka Najveselšie rozprávky Pavla Dobšinského (2013).

Na Svetový deň poézie (21. marec) ponúkne nahovorenú poéziu regionálneho básnika, prozaika, prekladateľ a vydavateľa Juraja Kuniaka.

Z významných výročí autorov knižnica zaujímavým video príspevkom pripomenie 30. marca 2021 výročie narodenia básnika, publicistu a prekladateľa Andreja Sládkoviča, ktorého pôsobenie sa spája s Banskou Bystricou a v tomto meste našiel aj miesto posledného odpočinku (evanjelický cintorín v Radvani).

Nebudú chýbať upútavky na E-knihy, ktoré VKMK ponúka čitateľom na sťahovanie prostredníctvom  on-line katalógu (aktuálne 9 945 titulov) a tiež iné služby (ponuka spracovania rešerší, donáška kníh domov a i.), ktoré knižnica ponúka napriek niektorým obmedzeniam vyplývajúcim z aktuálnej epidemiologickej situácie.

V pobočke knižnice Fončorda je momentálne nainštalovaná výstava Cyril Lunter – prezentácia výtvarnej tvorby, ktorá poteší návštevníkov knižnice svojou farebnou pestrosťou a prezentuje výtvarný štýl: kubizmus. Prístupná je počas otváracích hodín knižnice do konca marca 2021.

Aktuálne informácie o dianí v knižnici nájdete na www.vkmk.sk.

Zdroj: Soňa Šóky, Foto: ilustračné