Týždeň slovenských knižníc vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

V marci sa vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča (VKMK) v Banskej Bystrici upriamuje pozornosť na svet kníh a knižníc. Prvý marcový týždeň to platí obzvlášť.

Knižnica sa aj v roku 2024 zapája do celoslovenskej aktivity slovenských knižníc. VKMK je od 4. do 10. marca 2024 súčasťou celoslovenskej aktivity Slovenskej asociácie knižníc s názvom „Týždeň slovenských knižníc“.

Ide už o 25. ročník tejto akcie, ktorej aktuálnym mottom je „Knižnica pre všetkých” a tiež „Každý je iný, spoločne sme silní”. Hlavným cieľom tejto veľkej akcie je prepájanie generácií čitateľov a zvyšovanie povedomia o knižniciach ako inštitúciách pre všestranné využitie v každodennom živote spoločnosti.

Aj Verejná knižnica Mikuláša Kováča chce poukázať na to, že (rovnako ako iné slovenské knižnice) aj ona kráča so súčasným svetom. Pracuje s témami ako prístupnosť, digitalizácia, umelá inteligencia, ale aj bezbariérovosť, dostupnosť informácií, celoživotné a zážitkové vzdelávanie a boj proti hoaxom a dezinformáciám.

V týždni od 4. do 10. marca 2024 Verejná knižnica Mikuláša Kováča pripravila:

  • množstvo podujatí pre všetky vekové kategórie a cieľové skupiny vrátane skupín MŠ, oboch stupňov ZŠ a osobitne podujatia pre stredné školy,
  • Stopercentnú zľavu z celoročného členského pre nových čitateľov,
  • odpustenie sankčných poplatkov,
  • vyhlásenie dvoch súťaží – 7. ročníka literárnej autorskej súťaže Banskobystrické pierko so zameraním na deti a mládež a celoročnú čitateľskú súťaž Kráľ a kráľovná čitateľov Verejnej knižnice Mikuláša Kováča.

V rámci marcových podujatí VKMK myslí aj na skupiny seniorov, nevidiacich a slabozrakých a ľudí so zdravotným znevýhodnením, pre ktorých pripravila samostatné podujatia.

Riaditeľka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča Mgr. Iveta Babjaková hovorí:

„V stredu 6. marca 2024 o 15:30 hod. sa Verejná knižnica Mikuláša Kováča zapája i do ďalšej celoslovenskej aktivity „Je nás počuť”, kde spolu s mnohými slovenskými knižnicami budeme spoločne jednu hodinu čítať. Naša knižnica si zvolila formu živého čítania v zrekonštruovanej pobočke Sásová. Cieľom tejto symbolickej akcie nie je mať čo najväčší počet poslucháčov v danú hodinu, ale to, aby o nás ľudia na celom Slovensku vedeli, aby nás bolo počuť.”

Záštitu nad podujatiami „Týždeň slovenských knižníc“ a „Je nás počuť“ prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Prinášame vám program VKMK na mesiac marec 2024, ktorý je Mesiacom knihy.

Zdroj: Katarína Lehotská Mikuláková, Foto: VKMK a ilustračné