Tvár Múzea SNP Martin Harich medzi 15 najlepšími v British X Factor

KULTÚRA
0 /

20-ročnému slovenskému spevákovi Martinovi Harichovi, ktorý je jednou z tvárí banskobystrického Múzea SNP a v roku 2011 bol v Česko Slovenskej SuperStar, sa darí. Aktuálne sa  presadzuje v najprestížnejšej európskej speváckej súťaži Európy British X Factor.

29.augusta sme v Banskej Bystrici mohli obdivovať Harichov „Tichý večer“

V rámci nedávnych Osláv 71.výročia SNP sme v areáli Múzea SNP mohli vidieť a počuť Martina Haricha v jeho novom videoklipe „Tichý večer“. Ten zaznel v komponovanom programe pripravenom mladými ľuďmi pod názvom „Pamäť v kameni“, venovanom 60.výročiu založenia Múzea SNP.

Mladý slovenský spevák zhudobnil verše povstaleckého básnika do nádhernej balady venovanej padlým vojakom a ich pozostalým..

Martin je v najlepšej pätnástke súťaže British X Factor

Do tejto prestížnej súťaže sa tohto roku prihlásilo okolo 30.00 ľudí z celého sveta. Iba málokomu okrem Britov sa podarí dostať medzi 15 najlepších mužov, ale Martinovi Harichovi to vyšlo. Zaujal dokonca aj samotného zakladateľ súťaže Simona Cowella.
„Keď som prišiel na prvý casting do Wembley, postavil som sa na koniec fronty, ktorá viedla okolo celej obrovskej haly. Tu začína pre všetkých prvá nesmierne ťažká skúška. Na miesto som dorazil o šiestej ráno a až okolo siedmej večer som sa dostal na rad. Vybral som si skladbu Pompeii od Bastille, z ktorej som zaspieval len asi 15 sekúnd,“

hovorí Martin Harich

Ďalej dodáva:

„Skutočným krstom ohňom je samotný bootcamp. Keď sedíte v komplexe golfového rezortu  Watford ako jeden zo 180 súťažiacich, ktorí prešli prvým sitom a na veľkoplošných obrazovkách vidíte vystúpenie ostatných, uvedomíte si, že tu ste v absolútne inom svete. Ale aj na inej úrovni, než v akejkoľvek lokálnej talentovej súťaži a máte chuť sa okamžite otočiť a ísť domov. Ale v tej chvíli to už nejde a len čakáte na ortieľ.“

Zakladateľ súťaže označil Harichov výkon úžasným

Martin to vydržal a v Londýne uspel. Je v pätnástke najlepších spevákov. Počas jedinej spoločnej skladby „Hotel California“ mal každý zo súťažiacich len niekoľko sekúnd na to, aby zaujal hviezdnu porotu v zložení: producent a zakladateľ súťaže Simon Cowell, speváčky Rita Ora so Cheryl Cole a televízny moderátor Nick Grimshaw. Harichových 20 sekúnd živého vystúpenia tvorca show Simon Cowell označil slovom „amazing“ (úžasné).

Slovenský spevák si tak zaistil postup do kola s názvom Six Chair Challenge.  Aj napriek tomu, že Martinovi vypadli na pódiu slová piesne, vynašiel sa a miesto originálu zaspieval v angličtine „vypadol  mi  text, ale všetko je OK“. Za to ho tiež pochválil Simon Cowell, ktorý je známy v súťaži ako obávaný kat spevákov.

Víťaza každého ročníka British X Factor to katapultuje do vrcholného showbiznisu, rýchlo sa dostáva  do celoeurópskeho povedomia fanúšikov hudby.  Odtiaľto vzišli také hviezdy, ako napríklad One Direction, James Arthura alebo Little Mix.

Držme Martinovi Harichovi, ktorý má blízko k Banskej Bystrici, aby sa v British X Factor dostal až na samý vrchol.